SVT: Ruotsissa halutaan nyt polttaa Koraanin lisäksi myös Toora ja Raamattu – poliisille jätetty useita lupahakemuksia

Irakissa mielenosoittajat polttivat Ruotsin lippuja sen jälkeen, kun Tukholmassa poltettiin Koraani moskeijan ulkopuolella 0:18
Video: Irakissa mielenosoittajat polttivat Ruotsin lippuja sen jälkeen, kun Tukholmassa poltettiin Koraani moskeijan ulkopuolella.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n tietojen mukaan maan poliisille on jätetty kolme uutta lupahakemusta uskonnollisten kirjojen polttamisesta.

Yksi hakemuksista koskee SVT:n mukaan Koraanin polttamista moskeijan ulkopuolella Tukholmassa. Tarkkaa aikaa tai paikkaa ei ole määritelty, mutta hakemuksen jättäjä kertoo haluavansa toteuttaa teon mahdollisimman pian. 

Hakemuksen on jättänyt viisikymppinen nainen, joka kertoo SVT:lle tehneensä päätöksen hakemuksen jättämisestä viime viikon tapahtumien jälkeen.

Tuolloin irakilaistaustainen mies poltti Koraanin sivuja Tukholmassa moskeijan edessä. Mies sanoi suunnittelevansa polttavansa uudelleen islamin pyhän kirjan ja lisäksi Irakin lipun.

Ruotsin poliisi antoi viime keskiviikkoiseen pyhän kirjan polttamiseen luvan, mitä muun muassa useat turkkilaispoliitikot arvostelivat kovin sanoin. Myöhemmin poliisi kuitenkin sanoi aloittaneensa tutkinnan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, sillä Koraani poltettiin niin lähellä moskeijaa.

Poliisi oli aiemmin kieltänyt polttamiset, mutta Tukholman hallinto-oikeus katsoi, ettei poliisilla ollut riittäviä perusteita kieltää Koraanin polttamista.

Tammikuussa tanskalais-ruotsalainen poliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella, mistä seurasi mielenosoituksia viikkojen ajan.

Myös kolmekymppinen mies on nyt jättänyt lupahakemuksen Tooran eli juutalaisten pyhän kirjan ja Raamatun polttamisesta Israelin suurlähetystön edessä. Mies on kirjoittanut hakemukseensa, että kyseessä on vastaus viime viikon tapahtumiin ja symbolinen kokoontuminen sananvapauden puolesta.

Ollut poliittisia seurauksia

Tukholman poliisi on vahvistanut saaneensa hakemukset, kirjoittaa SVT.

Poliisin mukaan jokainen hakemus käsitellään erikseen ja katsotaan täyttyvätkö yleisen järjestyslain mukaiset edellytykset.

Lisäksi myös Helsingborgissa on pyydetty lupaa polttaa uskonnollisia tekstejä kaupungin keskustassa heinäkuussa.

– Näkemyksemme on, että se ei välttämättä kohdistu mitään tiettyä uskontoa vastaan, vaan on osa nyt meneillään olevaa keskustelua ja sananvapautta, sanoo Luoteis-Skånen poliisialueen päällikkö Mattias Sigfridsson SVT:lle.

Aiemmilla Koraanin polttamisilla Ruotsissa on ollut poliittisia seurauksia, ja niiden sanotaan hidastaneen Ruotsin Nato-prosessia. 

Ruotsin ulkoministeriö tuomitsi teot viime viikonloppuna antamassaan lausunnossa ja kuvaili niitä islaminvastaisiksi.

Israelin Ruotsin-suurlähettiläs Ziv Nevo Kulman on kirjoittanut Twitterissä olevansa järkyttynyt ja kauhistunut uusista hakemuksista.

– Kyseessä on selvästi vihamielinen teko, joka on estettävä.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat