Mainos

Ruotsin heikko kruunu haittaa Suomea: Vain tuliaiset nyt halvempia

Ruotsin kruunun jatkuva heikentyminen haittaa jo suomalaista vientiteollisuutta. Kruunu on nyt heikoimmillaan lähes kolmeen vuoteen.

Euro on vahvistunut suhteessa kruunuun viime kesästä lähes kymmenen prosenttia. Kruunun heikentyminen kiihtyi, kun Ruotsin keskuspankki laski viime viikolla roimasti ohjauskorkoaan, jopa enemmän kuin keskuspankin pääjohtaja halusi.

Danske Bankin pääekonomisti Juhani Brotherus myöntää, että heikko kruunu tuo Suomelle haasteita. 

- Kruunun heikkeneminen tietysti tuo vaikeuksia tai ainakin haasteita Suomen kilpailukyvylle, kun suomalaiset kilpailevat ruotsalaisyritysten kanssa. Pitemmllä aikavälillä vaikutus kuitenkin vähenee, kun Ruotsin talous kasvaa ja sitä kautta suomalaisille tuottelle tulee lisää kysyntää Ruotsissa, sanoo Brotherus.

Heikko kruunu auttaa ruotsalaista teollisuutta. Suomalaisten metsäyhtiöiden toimitusjohtaja Timo Jaatinen ottaa kruunun heikkenemisen kuitenkin rauhallisesti.

- Ruotsi on ollut aika onnekas valuuttakurssipolitiikassaan. Meidän pitää muistaa, että euron aikana meillä ei enää ole käytössä tätä keinoa. Suomen pitää sen sijaan pitää kustannukset kurissa. Tämä tarkoittaa palkkaratkaisuja, mutta myös esimerkiksi erilaisia veroratkaisuja.

Suomen tavaravienti kasvoi toukokuussa tullin mukaan kahdeksan prosenttia viime vuodesta, mutta nousupiikin selittää yksi alustoimitus Saksaan. Viennin elpymisestä ei voida vieläkään puhua.

- Kyllä Suomen vienti on edelleen ristiaallokossa, vienti vetää Iso-Britanniaan ja EU-alueellle, mutta supistuu Venäjälle, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, Juhani Brotherus Danske Bankista listaa.

Heikentyvästä kruunusta hyötyvät suomalaisturistit Ruotsissa - tuliaiset ovat hieman halvempia kuin viime kesänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.