Ruotsin kiekkopäätös sai seurat raivoihinsa – Suomessa kipeä asia vielä käsittelemättä: "Pyritään selvittämään kevään aikana"

Kiekko-Espoo tekee paluuta 4:51
Tulosruutu teki selvää Kiekko-Espoon nousuhaaveista syksyllä 2019.

Ruotsissa päätös sarjanousujen jäädyttämisestä koronaviruksen keskeyttämällä kaudella sai seuroilta rajun vastalauseiden tulvan. Suomen jääkiekkoliitto ei vielä toistaiseksi ole ottanut kantaa asiaan kotimaan sarjojen osalta. Asia on kiinnostava erityisesti uutta nousua tekevän Kiekko-Espoon kannalta.

Suomen jääkiekkoliitto teki viikko sitten päätöksen kaiken sarjatoiminnan lopettamisesta tältä kaudelta. Liitto lupaili tietoa tämän vaikutuksista ensi kauden sarjapaikkoihin, mutta toistaiseksi mitään linjauksia sen suhteen ei ole tehty.

Toimitusjohtaja Matti Nurmisen mukaan niillä ei ole tässä vaiheessa kiirekään.

– Asian työstäminen on kesken. Viestimme kyllä heti, kun päätös tulee. Asia ei ole tällä hetkellä akuutein, Nurminen viestitti MTV Urheilulle torstaina.

Kiekko-Espoossa nuollaan vielä haavoja

Ensisijaisesti asia koskee Bluesin raunioilta paluuta huipputasolle tekevää Kiekko-Espoota. Suomi-sarjassa ylemmän jatkosarjan 20 pisteen erolla Forssan Palloseuraan voittanut joukkue oli kovaa vauhtia matkalla sarjaporrasta ylöspäin Mestikseen. Kausi päättyi kuitenkin välieräsarjojen aikana kuin seinään koronaviruspandemian keskeytettyä urheilusarjoja ympäri maailman.

Espoossa mahdollisen sarjanousun miettimiseen ei ole toistaiseksi käytetty voimavaroja. Taistelu Suomi-sarjan voittamisesta vaati kaiken huomion, eikä päävalmentaja ja urheilutoimenjohtaja Kim Hirschovits jaksa vieläkään uhrata ajatusta kabinettikeskusteluiden puimiselle.

– Nyt laitetaan kausi pulkkaan ja seurataan tilannetta. Totta kai olemme pettyneitä, koska olemme kaksi vuotta rakentaneet ja uhranneet tälle paljon aikaa ja voimia, Hirschovits sanoo.

– Tiedän, että olisimme menneet keväällä pitkälle, ja se jättää paljon kysymysmerkkejä ja epävarmuutta ilmaan. Niitä pyritään nyt tässä selvittelemään kevään aikana. Tällä hetkellä ei ole mitään uutta kerrottavaa.

Ruotsissa raju vastaanotto nousuhaaveiden torppaamiselle

Ruotsissa paikallisen liiton päätös tyrmätä kaikkien sarjojen nousumahdollisuudet hyvin äkillisellä linjauksella sai varsin tyrmistyneen vastaanoton. Toiselta sarjatasolta HockeyAllsvenskanista nousua pääsarjaan SHL:ään nousua yrittäneet Björklöven ja MODO ottivat liiton ilmoituksen vastaan varsin aggressiivisesti, ja myös Allsvenskaniin pyrkivä Visby on viemässä asiansa eteenpäin Ruotsin urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Seurat pitävät kestämättömänä, että sarjakauden katkeaminen tulisi pelastuksena kautensa vihkoon vetäneille joukkueille, kun taas omassa sarjassaan menestyneet menettävät palkinnon työstään.

Kiekko-Espoon kausi ei jättänyt mitään epäselvää sen suhteen, etteikö seura kuuluisi jo porrasta ylempään sarjaan, mutta Hirschovits on sanoissaan ruotsalaisia maltillisempi.

– Luin uutisen siitä, mitä keskusteluita Ruotsissa käydään. Jos ajatellaan urheilullisesti, niin näinhän se on, mutta tilanne on valitettavasti se, että isomman voiman edessä tässä mennään pelaajien, toimijoiden ja koko maailman terveys edellä.

– Sitä pitää kunnioittaa. Katsotaan nyt, miten asiat etenevät, Hirschovits jatkaa.

Suomi-sarjaan liki mahdoton saada samanlaista ryhmää

Espoossa on tapahtunut valtavaa kehitystä myös edustusjoukkueen takana. Kaupungin useat junioriseurat on viimein saatu saman katon alle, mutta lupaavista pelaajista voidaan pitää kiinni vain tarjoamalla heille polku aina ylimpiin sarjoihin asti.

Tämän kannalta sarjanousu Mestikseen ja vähitellen takaisin kohti SM-liigaa olisi äärimmäisen tärkeä asia.

– Nyt täytyy miettiä, että mitäs sitten jatkossa. Tuossa sarjassa meille tuli seinä vastaan, Hirschovits pohtii.

Hirschovits ei usko, että tämän kauden satsauksia vastaavaa joukkuetta olisi kovinkaan helppoa kasata uudelleen Suomi-sarjaan. Koronaviruksen vaikutukset taloudelle ovat edelleen suurimmalta osalta hämärän peitossa.

– On rahaa käytössä minkä verran tahansa, niin tällaista joukkuetta ei tule ihan heti, varmaan koskaan Suomi-sarjaan eteen. Tässä oli tarina, ja tämän asian tärkeys näkyi ulospäin monelle. Moni pelaaja, joka ei olisi muuten koskaan Suomi-sarjassa pelannut, halusi tulla auttamaan, Hirschovits kiittelee.

Lue myös:

    Uusimmat