Risto Dufva jäi sivustaseuraajaksi, kun Sport löi hanskat tiskiin – antaa nyt painavan näkemyksen kuumaan kysymykseen

Lehdistötilaisuus: Sport - Jukurit 3:51
Sportiin villi pelaajarumba käynnistyi Jukureita vastaan pelatun ottelun jälkeen. Näin Risto Dufva puhui pelin päätyttyä lehdistötilaisuudessa Olli Jokisen kanssa.

Vaasan Sportin päävalmentajalla Risto Dufvalla ei ole ollut sananvaltaa seuransa villiin tähtipelaajien tyhjennysmyynteihin. Konkariluotsi kertoo eilisen päivän olleen kiireinen pelaajia hyvästeltäessä.

Vaikka Sportilla oli vielä mahdollisuuksia taistella paikasta jääkiekon SM-liigan pudotuspeleihin, seura päätti lähteä taloutta turvatakseen tyhjennysmyynteihin. Viime päivinä on kaupattu loppukaudeksi toisaalle jo Shaun HeshkaValtteri ViljanenNiko Hovinen, Emil Johansson ja Jens Lööke. SIirtohuhuissa ovat pyörineet myös vaasalaisten kauden paras pistemies Simon Hjalmarsson ja seuran ruotsalaisiin pistenikkareihin niin ikään lukeutuva Axel Holmström. Heistä Hjalmarsson ei ole tänään kokoonpanossa Ilvestä vastaan.

"Katse kiekkoon"

Sport ilmoitti tehneensä päätöksen myydä ja vuokrata pelaajia loppukauden ajaksi lauantaina toimitusjohtajansa Tomas Kurténin ja puheenjohtajansa Heikki Hiltusen tiedotteessa kommentoimin taloudellisin perustein. Sportin päävalmentaja Risto Dufvalla ei ole ollut ratkaisuun sananvaltaa.

– Nämä asiathan eivät ole valmentajan asioita. Valmentajat valmentavat. Tällaiset asiat ovat muiden asioita, Dufva sanoi iltapäivällä puhelimitse, kun Sport oli matkalla Tampereelle kohtaamaan Ilveksen.

Valmentaja asetteli sanojaan Sportin ratkaisusta alkuun diplomaattisesti.

– No… toiminnassahan on aina omia haasteita. Nyt katse kiekkoon vaan. Koetetaan kaikki tehdä tänään työmme mahdollisimman hyvin.

"En niin hölmöjä väitä"

Jukurit tekee 1-2 maalin 1:45
Sport hävisi Jukureille perjantaina jatkoajalla tällä Niko Huuhtasen viime hetkien maalilla.

Sportin viimeaikaisessa vilinässä Dufvallakin on ollut paikoin hoppu.

– Eilen oli kiireinen päivä. Osaa pelaajista tapasin lentokentällä ja osaa kopissa. Hyvässä hengessä hyvästeltiin osa pelaajista, ja moni pelaajahan tuosta tulee vielä takaisin, Dufva viittasi tämän kauden jälkeiseen aikaan.

Hänkin nosti esiin, että Sport yrittää pelaajakaupoillaan huolehtia "kilpailukyvystään tuleviksi vuosiksi".

– Kaikki me, jotka olemme mukana, ymmärrämme ja tiedämme, että tämä on myös numeropeliä ja talouspuolta. Kaikkihan tajuavat, että ei tällaisiin ratkaisuihin mentäisi, jos talousluvut olisivat toisenlaisia.

– Näissä on se näkökulma, että tämä on ammattilaisurheilua. Logiikka toimii ihan samalla tavalla Pohjois-Amerikassa. Katsoo vaikka viime viikkojen tapahtumia, siellä toimitaan samalla lailla. On sitten laji kuin laji, missä tämä on mahdollista, Dufva vertaa.

Mutta:

– En niin hölmöjä väitä, että kun urheilupuolella otetaan kärjestä pelaajia pois, se olisi meidän mielestämme hienoa. Ymmärrän kuitenkin sen ratkaisun, joka ei ole varmasti ollut missään tapauksessa helppo.

– Kukaanhan ei tällaisesta ole sinänsä innoissaan, mutta tällaista tämä välillä on.

"Nyt kaikki saavat pelata"

Sport löi toimitusjohtajansa Tomas Kurténin suulla hanskat tiskiin sanallisestikin, kun mies ilmaisi tiedotteessa, että "pudotuspeleistä ulos jääminen toisena kautena peräkkäin on sekä erittäin harmillista että kallista".

Sport on yhdeksän pistettä viimeisessä pudotuspelipaikassa kiinni olevaa HPK:ta perässä ja on pelannut kaksi ottelua hämeenlinnalaisia vähemmän. Vaikka pudotuspelisaumoja ennen pelaajakauppoja vielä oli, niiden jälkeen ne on realistisesti ajatellen syöty. 

– Aina niin kauan kuin on mahdollista, on mahdollista, Dufva itse muotoili ympäripyöreästi.

Ydinviestinsä joukkueelle hän kertoi tässä tilanteessa olevan, että "nyt kaikki saavat pelata".

– Roolit muuttuvat joukkueessa. Ei meillä tyhjiä aukkoja tule olemaan.

Pienemmissä ruuduissa olleita pelaajia nousee kärkiketjuihin ja erikoistilannevastuisiin.

– Niissä rooleissa olleet poistuvat, niin jokuhan ne ottaa. Mukana on hyvin harjoitelleita poikia. Siihen vain, ja katsotaan, mitä sieltä tulee.

– Siinä on toinenkin puoli. Aika monelle tämä on elämänsä sauma näyttää, mitä osaa.

Liiga avoimeksi?

Yksi puoli on myös keskustelu siitä, millä tolalla SM-liiga on kilpaurheilusarjana, kun häntäpääseurat, kuten nyt Sport ja SaiPa, voivat laittaa kärkipelaajat rahoiksi ja ottaa loppukauden hällä väliä -asenteella. Ja näistä Sportilla oli vielä pudotuspeleihinkin mahdollisuuksia. 

Liiga auki, suuri osa kiekkoyleisöä on yhä ponnekkaammin vaatinut.

Dufvan oman näkemyksen mukaan nousu on suurin asia, mitä jääkiekossa voi saavuttaa. Hänen arvoasteikossaan se menee liigamestaruudenkin edelle.

Hän muistaa myös ajat Mestiksessä Jukurien päävalmentajana 2000-luvun alussa, jolloin "noususta ei edes puhuttu".

– Se johtui siitä, että ero oli niin valtavan iso. Sehän ei ollut näin iso kuin se tällä hetkellä on.

Dufvan mielestä Suomi-kiekon kuumassa perunnassa puhutaan väärästä asiasta, kun tikunnokkaan nostetaan sarjajärjestelmä sinänsä.

– Eihän se ole se juttu. Järjestelmiä on helppo keksiä ihan minkälaisia vain. Haasteena on, mistä saadaan putoajalle niin sanottu laskuvarjoraha, Dufva sanoi ja viittasi rahakkaisiin esimerkkeihin Ruotsin SHL:stä ja varsinkin jalkapallon Englannin Valioliigasta.

– Täällä putoavan joukkueen kuuluisi saada kolme miljoonaa laskuvarjorahaa. Sillä pystytään turvaamaan, että jos putoaa Liigasta, seura ei tee konkurssia.

– En ole nähnyt kertaakaan, että kukaan edes ottaisi puheeksi sitä tai olisi tehnyt jonkinnäköisen esitelmän, mistä rahat. Se on se pointti.

Lue myös:

    Uusimmat