Kysymys Ukrainaan hyökkäämisestä sai Putinin tolaltaan: "Venäjä on jo petetty viidesti, teidän on annettava takuut meille" – näin presidentin maratoninfo eteni

"Takaatteko, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan?"Kysymys sai Putinin tolaltaan:"Venäjä on jo petetty viidesti, teidän on annettava takuut meille" 8:02
"Takaatteko, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan?" Kysymys sai Putinin tolaltaan: "Venäjä on jo petetty viidesti, teidän on annettava takuut meille"

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti torstaina perinteisen loppuvuoden suuren lehdistötilaisuuden Moskovassa. MTV Uutiset seurasi kello 11 alkanutta suorassa lähetyksessä sekä tässä artikkelissa. Suora lähetys on simultaanitulkattu englanniksi.

Putin antoi monisatapäisen toimittajajoukon odottaa itseään minuuttitolkulla ennen kuin saapui näyttävästi paikalle kello 11.15.

Tilaisuuden odotetuimman kysymyksen esitti Sky News noin puoli yhdeltä Suomen aikaa. Toimittaja vaati Putinilta takuita, että Venäjä ei aio hyökätä Ukrainaan ja kysyi, riippuuko päätös siitä, miten tulevat neuvottelut sujuvat.

Putin kiihtyi kysymyksestä selvästi ja korosti tilannetta Venäjän näkökulmasta. Putinin mukaan Nato on tuonut ohjuksensa aivan liian lähelle Venäjää. Putinin mukaan Venäjä on petetty viidesti, sillä niin monta kertaa sotilasliitto on laajentunut kohti itää, vaikka Venäjälle on presidentin mukaan luvattu suullisesti, ettei näin käy.

– Te kysyitte takuita. Mutta teidän on annettava meille takuut ja välittömästi. Kyse on turvallisuudestamme, Putin lähes huusi vastauksensa.

Putinin mukaan Naton ei tulisi laajentua enää itään, mutta on lännen päätettävänä, nähdäänkö laajentumisia. Putinin mukaan tilanne on nyt venäläisten kannalta positiivinen, sillä Yhdysvaltojen neuvottelijat ovat valmiita aloittamaan keskustelut tästä (laajentamattomuudesta).

Ukrainan Donbassin asukkaiden tilanteesta Putin vastasi, että on heidän päätöksensä päättää elämästään. Putinin mukaan Venäjä toimii alueella "välittäjänä", ei aktiivisena toimijana.

Putinin mukaan Ukraina tuhoaa jokaisen, joka yrittää muodostaa hyviä suhteita Venäjään. Putin sanoo, että Ukrainan presidentti Vladimir Zelenskiyn toimiin vaikuttavat radikaalit tahot, joten Ukrainan nykyhallituksen kanssa ei voida muodostaa onnistuneita suhteita.

Katso vielä tästä Putinin koko vastaus kuohuttaneeseen kysymykseen:

"Takaatteko, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan?"Kysymys sai Putinin tolaltaan:"Venäjä on jo petetty viidesti, teidän on annettava takuut meille" 8:02

"Nolla todistetta" Navalnyin myrkyttämisestä

Noin tunti tilaisuuden alusta Putinilta kysyttiin oppositioaktivisti Aleksei Navalnyin kohtalosta. Venäjän epäillään olevan vastuussa Navalnyin taannoisesta myrkyttämisestä Novichokilla, josta mies selvisi täpärästi hengissä.

Putin vaikuttaa selvästi vastentahtoiselta vastaamaan tähän kysymykseen, ei mainitse Navalnyia nimeltä.

Putin vaatii esittämään todisteita, että Navalnyi olisi myrkytetty. Tähän eivät Saksa tai muut länsimaat ole Putinin mukaan kyenneet tarjoamaan yhtään todistetta, joilla voisi nostaa rikossyytteen.

Putinilta tiedusteltiin myös. miten maa suhtautuu ulkomaalaisiin agentteihin sekä ei-toivottuihin järjestöihin.

Putinin mukaan Venäjän voi hajottaa vain sisältä päin, kuten tapahtui 1990-luvulla, kun valtaan pääsivät ulkovaltojen etuja ajavat tahot.

Putinin mukaan Venäjä ei kiellä ulkovaltojen agentteja, mutta heidän on pidettävä huolta omasta rahoituksestaan. Putin vertaa,. että Yhdysvalloissa ulkovaltojen agentteja uhkaa vuosien vankeus.

Viimeksi tiistaina Putin sanoi Venäjän olevan valmis "sotilaallis-teknisiin toimiin", jos länsimaat jatkavat "ilmiselvästi vihamielistä" suhtautumistaan Venäjään.

2014 vallankumous hämmästytti

Seuraava kysymys koski sodan uhkaa sekä etenkin Ukrainan tilannetta. Putinin mukaan Venäjä hyväksyi vuosia, että monet venäläiset ihmiset ja maat jäivät Neuvostoliiton hajottua rajojen taakse. Ukrainassa käänne tapahtui vuonna 2014, kun silloista presidenttiä vastaan alkoi vallankumous. Putin ihmettelee vallankumouksen tarpeellisuutta.

Sen seurauksena Putin koki Venäjän olevan valmis siirtämään joukkoja Ukrainan puolelle Krimille venäläisten tueksi. Tämä kriisi on yhä käynnissä.

Putinin mukaan Ukrainan hallitus valmistelee sotilasoperaatiota Donbassissa. Putin toivoo kriisiin rauhanomaista ratkaisua, mutta päätös on "lännen puolella" ja Venäjä haluaa turvata maataan.

Puolustusministeri Sergei Shoigu vihjaili tiistaina amerikkalaissotilaiden tuoneen Ukrainaan tuntematonta kemiallista ainetta ja valmistelevan provokaatiota maassa.

Länsimaat ovat varoittaneet Venäjää vakavista seurauksista, jos se laajentaa sotatoimiaan Ukrainassa. Venäläisjoukkoja on keskitetty lähelle Ukrainan rajoja, minkä pelätään enteilevän uutta hyökkäystä maahan.

Venäjä on myös tehnyt Yhdysvalloille ja Natolle joukon epärealistisia esityksiä niin kutsutuista turvatakuista, joiden mukaan lännen muun muassa pitäisi luvata, ettei Natoon liity enää uusia jäsenmaita eikä entisen Neuvostoliiton alueelle perusteta Naton tukikohtia.

Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi eilen, että Venäjä odottaa keskustelujen turvatakuista alkavan Yhdysvaltain kanssa tammikuussa. Valkoisen talon tiedottaja on vakuuttanut jo aiemmin, ettei Yhdysvallat aio neuvotella Euroopan turvallisuudesta ilman eurooppalaisia liittolaisiaan ja kumppaneitaan.

Euroopan turha syyttää Venäjää kaasunsa hinnasta

Euroopan kaasun hinnasta on turha syyttää Venäjää, Putin sanoi. Putinin mukaan venäläisyhtiö Gazprom on täyttänyt velvoitteensa sopimukseensa tarjota kaasua muun muassa Saksalle. Putinin mukaan Venäjällä nautitaan nyt alhaisista bensan ja sähkön hinnoista, ja niitä voidaan jopa myydä naapurimaille tuotolla. Euroopan olisi ratkaistava itse kaasuongelmansa.

Putin epäilee, että osa Venäjältä Saksaan myydystä kaasusta olisi päätynyt Ukrainaan.

"Talous kukoistaa"

Tilaisuuden ensimmäisenä kysymyksenä Putinilta tiedusteltiin maan taloustilanteesta nykyisessä pandemiatilanteessa. Pitkän ja polveilevan vastauksen tiivistelmänä on, että Venäjän taloudella pyyhkii todella hyvin. Putin uskoo, että maan talous saadaan nousuun muun muassa suurilla rakennushankkeilla.

Putinin mukaan yksi merkki maan talouden vahvasta tilasta on työttömyysaste, joka voi tosin loppuvuonna hieman nousta 4,4 prosenttiin.

Putinin mukaan Venäjän keskuspankin on nostettava korkotasoaan, tai muuten maata uhkaa Turkin kohtalo. Putin myös myönsi, että väestöpolitiikassa on ongelmia, koska odotettavissa oleva elinikä on laskenut ja kuolleisuus noussut. Putinin mukaan Venäjä tarvitsee väestönkasvua.

"Rokottautukaa"

Putinin mukaan Venäjän koronarokotusprosentti on nyt 59,4 prosenttia, eli huomattavasti Suomea alhaisempi. Putin kehotti venäläisiä rokottamaan itsensä koronavirusta vastaan. Presidentti toivoo Venäjän saavan laumasuojan koronaa vastaan ensi vuonna. 80 prosentin rokotekattavuuden Venäjä saavuttanee maalis-huhtikuussa, Putin arvioi.

Putin kauhisteli tilaisuudessa uutta julkisuuteen tullutta termiä: "Ylikuolleisuus". Putinin mukaan Venäjällä on ylikuolleisuutta, koska rokotusasteemme on niin alhainen.

Putinin mukaan kansalle on selitettävä, että koronaviruksen voi saada myös rokotusten jälkeen, mutta huomattavasti miedompana.

Presidentin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi jo alkukuusta, että tilaisuuden osallistujamäärä on rajoitettu 500:aan koronapandemiaan liittyvien määräysten takia.

Venäjällä on uutistoimisto Reutersin mukaan todettu noin 1000 uutta koronakuolemaa sekä yli 25 000 uutta tartuntaa viimeisen vuorokauden aikana. Maassa on Reutersin laskelmien mukaan kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin nyt yli 600 000 ihmistä.

Peskovin mukaan presidentin hallinto päättää, ketkä kotimaiset ja ulkomaiset toimittajat saavat kutsun Maneesi-näyttelyhallissa pidettävään tilaisuuteen.

Lue myös:

Jutun lähteinä myös Reuters ja STT.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on uhkaillut länsimaita kostotoimilla, jos länsi ei muuta suhtautumistaan Ukrainan konfliktiin – ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi tilannetta 0:57
Katso myös: Venäjän presidentti Vladimir Putin on uhkaillut länsimaita kostotoimilla, jos länsi ei muuta suhtautumistaan Ukrainan konfliktiin – ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi tilannetta

Lue myös:

    Uusimmat