Putin: Ukraina tuhoaa jokaisen, joka yrittää muodostaa hyviä suhteita Venäjään – presidentti sivalsi Eurooppaa energian hinnoista

"Takaatteko, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan?"Kysymys sai Putinin tolaltaan:"Venäjä on jo petetty viidesti, teidän on annettava takuut meille" 8:02
"Takaatteko, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan?" Kysymys sai Putinin tolaltaan: "Venäjä on jo petetty viidesti, teidän on annettava takuut meille"

Vuosittaista maratonpuhettaan pitävän Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Ukraina tuhoaa jokaisen, joka yrittää muodostaa hyviä suhteita Venäjään.

Putin sanoo, että Ukrainan presidentti Vladimir Zelenskiyn toimiin vaikuttavat radikaalit tahot, joten Ukrainan nykyhallituksen kanssa ei voida muodostaa onnistuneita suhteita.

Venäjän ja Ukrainan kriisialueella sijaitsevan Donbassin asukkaiden tilanteesta Putin vastasi, että on heidän päätöksensä päättää elämästään. Putinin mukaan Venäjä toimii alueella "välittäjänä", ei aktiivisena toimijana.

Putinin mukaan Venäjä tarvitsee turvallisuutensa vuoksi länneltä "välittömästi" takeet siitä, ettei sotilasliitto Nato laajene itään. Kommentti oli vastaus Sky Newsin toimittajan kysymykseen siitä, voiko Putin antaa takeet siitä, että Venäjä ei hyökkää Ukrainaan.

Putinin mukaan Venäjä petettiin Naton edellisessä laajentumisessa itään. Venäjä ei ole tuonut sotavoimaansa Yhdysvaltain rajoille, kuten Nato on tehnyt Venäjän lähimaissa, Putin perusteli.

Putinin mukaan Yhdysvallat olisi suhtautunut myönteisesti Venäjän ehdotukseen aloittaa turvatakuita koskevat neuvottelut ensi vuoden alussa.

Putin vastasi tilaisuudessa myös toimittajan kysymyksiin energian hinnasta ja Gazpromin kaasuputken tilanteesta. Euroopan energian hinnasta on turha syyttää Venäjää, Putin sanoi. Putinin mukaan venäläisyhtiö Gazprom on täyttänyt velvoitteensa sopimukseensa tarjota kaasua muun muassa Saksalle. Putinin mukaan Venäjällä nautitaan nyt alhaisista bensan ja sähkön hinnoista, ja niitä voidaan jopa myydä naapurimaille tuotolla. Euroopan olisi ratkaistava itse kaasuongelmansa, Putin sivaltaa.

Putin myös epäilee, että osa Venäjältä Saksaan myydystä kaasusta olisi päätynyt Ukrainaan, mikä entisestään nostaisi energian kustannuksia Saksassa.


Lue myös:

    Uusimmat