Mainos

Ruotsin alkoholintuontimonopoli EY-tuomioistuimen syyniin

Ruotsin lakien mukaan yksityishenkilöt voivat tuoda maahan alkoholijuomia, mutta vain Ruotsin alkoholiliikkeen Systembolagetin kautta.

Ruotsin alkoholiliikkeen Systembolagetin yksinoikeus tuoda maahan alkoholijuomia joutuu EY-tuomioistuimen käsittelyyn. EU:n komissio katsoo, että monopoli on ristiriidassa hyödykkeiden vapaan liikkuvuuden kanssa.

Ruotsi on perustellut alkoholin tuontimonopolia kansanterveydellisillä syillä. Kansanterveydestä vastaava ministeri Morgan Johansson suhtautuu luottavaisesti EY-tuomioistuimen käsittelyyn.

- Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet voittaa, hän sanoi uutistoimisto TT:lle.

Ruotsin lakien mukaan yksityishenkilöt voivat tuoda maahan alkoholijuomia, mutta vain Systembolagetin kautta. Kaikki oikeusasteet eivät kuitenkaan ole täysin pitäytyneet tässä tiukassa tulkinnassa.

Malmön hovioikeus vapautti äskettäin mieshenkilön, joka oli tilannut kuljetusyhtiöltä 19 litraa viinaa Espanjasta. Göteborgin hovioikeus on päätynyt aivan päinvastaiseen tulkintaan samankaltaisissa tapauksissa.

EU katsoo, että Ruotsin on suojeltava kansalaisiaan alkoholin kiroilta muilla keinoin kuin estämällä tavaroiden vapaa liikkuminen unionin sisällä.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.