Ruotsalaistutkimus: Tatuoinnit nostavat syöpäriskiä

Rintasyövän viimeinen piste 6:29
KATSO MYÖS VIDEO: Minidokumentti kertoo, miten kuoppa rinnassa muutti Tarjan elämän ja kuinka uusi nänni syntyy viiva kerralla uudelleen rakennettuun rintaan.

Jo yksikin tatuointi lisää tiettyjen syöpien riskiä tatuoinnin koosta riippumatta.

Ruotsalaisen Lundin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan tatuoinnit lisäävät 21 prosenttia lymfoomien eli imukudossyöpien riskiä, kertovat People- ja Newsweek-lehdet.

EClinicalMedicine -alustalla julkaistuun tutkimukseen osallistui 11 905 20–60-vuotiasta ihmistä, joista 2 938:lle oli diagnosoitu lymfooma. 

Sen lisäksi, että tutkimustuloksista käy ilmi tatuointien nostavan lymfoomien riskiä, selvisi niistä myös, että lymfooman riski oli korkein heillä, jotka olivat ottaneet ensimmäisen tatuointinsa viimeisen kahden vuoden sisällä.

Tatuoinnin koolla ei kuitenkaan ollut vaikutusta riskin suuruuteen, eli riski ei kasvanut tatuoinnin koon mukaan.

Näitä lymfoomatyyppeja tatuoinnit aiheuttivat eniten

Yleisimmät lymfoomatyypit, joiden riskiä tatuoinnit nostivat, olivat diffuusi suurisoluinen B-solulymfooma ja follikulaarinen lymfooma, Newsweek kertoo.

Kun tatuointimustetta ruiskutetaan ihoon, elimistö tulkitsee sen vieraaksi, kehoon kuulumattomaksi, aineeksi, mikä aktivoi immuunijärjestelmän. Iso osa musteista kulkeutuu iholta imusolmukkeisiin, joihin se pakkaantuu, kertoo tutkimuksen kirjoittaja, Lundin yliopiston professori, Christel Nielsen.

Diffuusi suurisoluinen B-solulymfooma on yleisin imukudossyöpä. Tautiin sairastuu Suomessa vuosittain yli 600 ihmistä, kertoo Terveyskirjasto.

Follikulaarinen lymfooma (FL) on suhteellisen harvinainen, usein hidaskasvuinen ja nykyhoitojen avulla hyväennusteinen, joskin useimmiten parantumaton tauti, jonka ilmaantuvuus on tuntemattomista syistä lisääntynyt usean vuosikymmenen ajan, kertoo Duodecim

Suomessa follikulaarisia lymfoomia todetaan vuosittain noin 300.

Seuraavaksi selvitetään muiden syöpien ja tatuointien yhteyttä

Seuraavaksi tutkijat selvittävät, onko tatuointien ja muiden syöpäriskien tai tulehduksellisten sairauksien välillä yhteyttä, Newsweek kertoo.

Ihmiset haluavat todennäköisesti jatkossakin ilmaista identiteettiään tatuoinneilla, ja siksi on erittäin tärkeää, että voimme varmistaa sen olevan turvallista, Nielsen kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat