Mainos

Ruotsalaisministerit skandaalien kurimuksessa

Ruotsin hallitusta ravistelee kohu ulkomaankauppaministeri Maria Boreliuksen pimeän työvoiman käytöstä 90-luvulla. Lisäksi uusi kulttuuriministeri Cecilia Stegö Chilo ei maksanut tv-lupaansa 16 vuoteen.

Ruotsin hallitusta koettelee ensimmäinen kriisi viiden päivän hallituskauden jälkeen.

Pääministeri Fredrik Reinfeldt sanoo tienneensä etukäteen kahden ministerin 90-luvulla käyttämästä pimeästä lastenhoitoavusta.

Ulkomaankauppaministeri Maria Boreliuksen selitykset sen sijaan vähävaraisuudesta ovat asettaneet hänen uskottavuutensa kyseenalaiseksi verotietojen paljastaessa hänen miljoonatulonsa.

Boreliuksen ministeriura saattaa jäädä lyhyeksi, jos hänen hätäiset selityksensä eivät vakuuta äänestäjiä ja puoluetta.

Boreliuksen rakettinousu ministeriksi ärsyttää muutoinkin kokoomuksen poliitiikkonaisia, eikä Reinfeldtilla ole varaa pitää hallituksessaan ministeriä, joka on valokeilassa juuri siinä asiassa jonka uusi hallitus on luvannut saattaa nopeasti kuntoon.

Kultuuriministeri ei maksanut tv-lupaa

Ruotsin uusi kulttuuriministeri Cecilia Stegö Chilo ei maksanut tv-lupaansa 16 vuoteen, kertoo Dagens Nyheter -lehti verkkosivullaan tänään.

Kulttuuriministeri sanoi lehdistöavustajansa välityksellä, että syynä on muuttaminen Ruotsista pois ja takaisin. Dagens Nyheterin mukaan ministeri muutti Saksaan vuonna 1995 ja palasi kaksi vuotta myöhemmin.

Pääministeri Reinfeldt sanoo olevansa hyvin pettynyt siitä, ettei kulttuuriministeri ollut kertonut pääministerille jättäneensä maksamatta tv-luvan.

- Mutta olen valmis antamaan hänelle toisen mahdollisuuden, Reinfeldt sanoi aamupäivällä.

Kulttuuriministerin aviomies ilmoitti perheen televisiosta viisi päivää ennen kuin ministeri aloitti tehtävässään, jossa hänen vastuullaan ovat Ruotsin televisioon liittyvät asiat.

- Jos hänellä on ollut televisio eikä hän ole maksanut, niin se on skandaali, sanoi Ruotsin radion toimitusjohtaja Lars Lindberg. Hän muistutti Ruotsin valtiopäivien säätäneen lain, jonka mukaan kotitalouksien on maksettava tv-lupansa.

- Jos sitä ei tee, rikkoo demokraattista järjestelmää, Lindberg sanoi ja jatkoi, että lupamaksujen avulla televisio ja radio voivat olla riippumattomia poliitikoista ja kaupallisista näkökannoista.

Ruotsin television journalistiyhdistyksen puheenjohtaja Kenneth Sundin katsoo, että Cecilia Stegö Chilosin pitäisi erota.

- Tämä osoittaa, ettei hän suhtaudu vakavasti julkiseen palveluun, sanoi Sundin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.