Mainos

Ruotsalaislehdet eivät yllättyneet Suomen vaalituloksesta

Kaikki jatkuu Suomessa ennallaan ja hyvä niin. Näin voisi tiivistää Ruotsin lehtien maanantaina julkaisemat arviot Suomen vaalituloksesta.

-Vaalit olivat kaikkea muuta kuin jännittävät. Vähän melua melkein tyhjästä, päätteli sosiaalidemokraattinen Aftonbladet hieman ilkikurisesti.
Dagens Nyheterin mukaan Paavo Lipposen pitäisi voida jatkaa pääministerinä. Lehden mukaan on hyvä, että Lipponen on edelleen johtavassa asemassa - tukena myös Tony Blairille Euroopan sosiaalidemokraattien piirissä.

Svenska Dagbladetin mukaan kokoomus sai luopua haaveistaan nousta suurimmaksi puolueeksi ja saada Sauli Niinistö pääministeriksi, näin vaikka kokoomus oli vaalien suurin voittaja. Niinistön valtavaa henkilökohtaista äänimäärää lehti tosin piti kiinnostavana.
Ruotsalaislehdet eivät juuri usko, että vaaleissa selvästi vahvistunut porvarillinen enemmistö johtaisi Suomessa porvarillisen hallituksen muodostamiseen.

Dagens Nyheter uskoo, että sosiaalidemokraattien kannatuksen heikkeneminen herättäisi vakavaa tyytymättömyyttä demareiden hallituskumppaneiden piirissä. Lipposella itsellään on paljon perusteita jatkaa pääministerinä, lehti arvioi.

Aftonbladetin mukaan sosiaalidemokraattinen vaalitappio on seurausta kireästä talouspolitiikasta, joka on kuitenkin ollut menestyksekästä luomalla talouteen vakautta, matalan inflaation, kasvua ja alentanut työttömyyttä.
Aftonbladet muistuttaa, että Ruotsin sosiaalidemokraatit kärsivät vielä suuremman vaalitappion viime syksyn vaaleissa. Tappion syynä pidettiin kireää talouspolitiikkaa.

Expressen-lehti totesi Lipposen ongelman lakonisesti: -Pääministerit eivät ole koskaan suosittuja. Monien lehtien kommenteissa näkyi helpottuneisuus siitä, ettei hallitusvalta todennäköisesti vaihdu Suomessa ennen syksyn EU-puheenjohtajuutta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.