Mainos

Ruotsalaisennuste: Taas hirmutalvi

Viime päivät on vietetty Suomessa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lumisissa ja kylmissä olosuhteissa. Ruotsin ilmatieteenlaitoksen meteorologin Per Kållbergin mukaan tämä saattaa olla vasta alkua.

Ruotsalaisessa Sydsvenskan-lehdessä Kållberg ennustaa, että tästä talvesta olisi tulossa yhtä kylmä ja luminen kuin viime talvesta.

Alan asiantuntijat tuntevat ilmiön nimellä negatiivinen Pohjois-Atlantin oskillaatio eli negatiivinen NAO. Ennen viime talvea NAO oli pysynyt vuosia positiivisena ja talvet sen myötä lauhoina ja vähälumisina. Nyt säätieteilijät ympäri maailman pohtivat, kuinka pysyvä NAO:n negatiivinen suuntaus on.

- Tämä ilmiö on kiinnostava, koska olemme tienneet sen olemassaolosta jo pitkän aikaa, mutta meillä ei ole aavistustakaan, miksi se ilmenee, Kållberg toteaa.

Sydsvenskan kirjoittaa, että negatiivinen NAO alkoi joulukuussa 2009 ja jatkuu edelleen. Ajanjakso on lehden mukaan pisin 40 vuoteen.

- Kun talvi alkaa tällaisen negatiivisen NAO:n merkeissä, saattaa se kestää pitkän aikaa. Tätä on jännittävä seurata, innostunut Kållberg hehkuttaa.

Pohjois-Euroopan epätavalliseen kylmyyteen on useita syitä.

Maapallon lämpeneminen kylmentääkin talvia

Sydsvenskan viittaa Potsdamissa tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan maapallon lämpeneminen, paradoksaalista kyllä, tekee talvet kylmemmiksi.

Tämä selittyy sillä, että lämpeneminen sulattaa Skandinavian pohjoispuolella olevia jäämassoja. Jään sulamisesta seuraa meren yllä olevien ilmamassojen lämpeneminen, mikä taas puolestaan saattaa johtaa erittäin poikkeuksellisiin ilmavirtauksiin. Potsdamilaistutkijoiden suorittamien tietokoneajojen mukaan vaikutus on ilman kylmeneminen Euroopan ja Aasian pohjoisosissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.