Ruokavalio, joka auttaa saamaan diabeteksen remissioon jo puolessa vuodessa – muista varoitus vakavasta vaaranpaikasta

Vähähiilihydraattinen pizza! Näin helposti valmistuu Katin ketopizza 1:00
Hiilaritonta herkuttelua: Katso Hellapoliisin ketopizza-resepti!

BMJ-tiedelehdessä ilmestyneen tutkimuskatsauksen mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio voi auttaa saamaan tyypin 2 diabeteksen remissioon. Muut terveysongelmat välttääkseen on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota siihen, mistä vähähiilihydraattinen ruokavalio koostuu.

Tutkimusanalyysi perustuu 23 satunnaistettuun kokeeseen, joihin osallistui yli 1300 kakkostyypin diabeetikkoa. Useimmissa tutkimuksissa verrattiin vähän tai hyvin vähän hiilihydraatteja sisältäviä ruokavalioita vähän rasvaa sisältäviin ruokavalioihin.

Tulosten mukaan vähähiilihydraattinen dieetti näyttää olevan turvallinen ja tehokas tapa saada tyypin 2 diabetes piiloon eli remissioon.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavilla diabeetikoilla havaittiin suotuisia muutoksia painossa, veren rasva-arvoissa sekä insuliiniherkkyydessä jo puolessa vuodessa. Lisäksi ruokavaliomuutos auttoi potilaita vähentämään lääkkeiden käyttöä.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion hoitava vaikutus kuitenkin hälveni, kun dieettiä oli noudatettu vuoden ajan. Lisäksi tuossa vaiheessa potilaiden kolesteroliarvoissa ja elämänlaadussa havaittiin heikkenemisen merkkejä.

Tyypin 2 diabeteksen hoito ruokavaliolla

Tyypin 2 diabetes on maailmanlaajuisesti merkittävä ja yhä kasvava terveysongelma, joka johtuu insuliinin vaikutuksen heikkenemisestä ja erityksen vähenemisestä. Kansainvälinen diabetesliitto IDF on arvioinut, että joka 11. aikuinen maailmassa on diabeetikko, ja heistä 90 prosenttia sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Tyypin 2 diabetesta hoidetaan pääasiallisesti laihduttamalla sekä muuttamalla ruokailu- ja liikuntatottumuksia. Tärkeitä ruokailumuutoksia ovat:

  • päivittäisen energiansaannin vähentäminen
  • kasvisten, hedelmien ja marjojen runsas syöminen
  • sokeripitoisten virvoitusjuomien, mehujen ja tuoremehujen käytön välttäminen
  • "höttöhiilareiden" eli vaalean puhdistetun viljan syömisen välttäminen
  • kuitupitoisten ruokien, kuten täysjyvätuotteiden, käytön lisääminen.

Koska tyypin 2 diabetes lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, tulee potilaan huolehtia, ettei hän saa ravinnostaan liikaa suolaa ja kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa.

Diabeteksen pitäminen remissiossa on jatkuvaa työtä

Insider-sivuston haastattelema Länsi-Virginian lääketieteellisen yliopiston professori Mark Cucuzzella sanoo, että hiilihydraattien vähentäminen ja ravinteikkaan ruoan syöminen voi auttaa diabeetikoita peruuttamaan sairauden etenemisen. Ruokavaliomuutoksia ja diabetesta tutkinut Cucuzzella ei ollut mukana nyt ilmestyneessä tutkimuksessa.

Cucuzzella luonnehtii, että diabeteksen pitäminen remissiossa on kuin rantapallon pitämistä vedenpinnan alla. Jos ruokavaliosta lipsuu, tauti ponnahtaa herkästi pinnalle uudelleen. Hän kuitenkin toteaa, että lyhytaikaiset hyödyt enteilevät usein ruokavaliomuutosten kokonaisvaltaista tehoa.

Varoituksen sana: Kiinnitä huomio vähähiilihydraattisen ruokavalion koostumukseen

On hyvä huomioida, ettei vähähiilihydraattinen ruokavalio sovi kaikille diabeetikoille, kuten heille, joilla on lääkityksenä sglt-2-estäjää tai jotka sairastavat munuaisten vajaatoimintaa.

Tärkeää on myös kiinnittää huomionsa siihen, mistä vähähiilihydraattinen ruokavalio koostuu. Punaiseen ja prosessoituun lihaan sekä tyydyttyneisiin rasvoihin perustuva ruokavalio lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpiin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat