Mainos

Ruokatieto: Britannia suosittelee lihan syönnin vähentämistä

Punaisen lihan ja lihavalmisteiden yhteys suolistosyöpäriskiin on saanut Iso-Britannian terveysviranomaiset suosittelemaan suurkuluttajille käytön vähentämistä. Yli 90 grammaa nautaa, lammasta, sikaa, pekonia ja salamia päivässä kuluttaville suositellaan määrän vähentämistä 70 grammaan päivässä tai syömään näitä harvemmin. Suomessa vastaavaa ohjeistusta ei ole.

Iso-Britanniassa annetun suosituksen taustalla on riippumattomista asiantuntijoista koostuvan komitean tuore katsaus, jonka mukaan punainen liha ja lihavalmisteet mahdollisesti lisäävät suolistosyövän riskiä, kun käyttö ylittää 90 grammaa päivässä.

Suositus koskee ennen kaikkea brittimiehiä, uutisoi Suomessa Ruokatiedon nettisivut. Iso-Britanniassa suolistosyöpään sairastuu vuosittain 36 000 kansalaista ja kuolee 16 500.

Myös Yhdysvaltojen tänä vuonna julkaistuissa ravitsemussuosituksissa kehotettiin vaihtamaan osa naudan, sian ja kananlihasta kalaan. Punainen liha ja lihavalmisteet kohtuullisesti ovat osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

Kansainvälisissä syövän ehkäisyohjeissa kehotetaan rajoittamaan punaisen lihan syöntiä noin 70 grammaan päivässä. Tätä ei ole kirjattu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, jotka ohjeistavat kansalaisia ja joukkoruokailua. Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistaan kesäkuussa 2012 ja sen jälkeen suomalaiset ravitsemussuositukset päivitetään.

Syöpäjärjestöjen verkkosivuilta löytyvä syövän ehkäisyohje suosittelee, että kalaa tai kanaa valitaan mieluummin kuin sikaa tai nautaa, että lihaa syödään maltillisesti ja että se valmistetaan lempeästi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.