Ruokajakelupisteellä tehtiin koronan jälkeisen ajan kävijäennätys – Hursti uskoo määrän kasvavan Kela-leikkausten jälkeen

Kelan muuttuvat etuudet vaikuttavat Tonin elämään 1:09
Hurstin ruokajonossa käynyt Toni kertoo muuttuvien etuuksien vaikutuksesta hänen elämässään.

Ruoka-apua Helsingin Kalliossa jakava Hurstinapu teki keskiviikkona koronapandemian jälkeisen ajan kävijäennätyksen: 2125 ihmistä haki ruokakassin Helsinginkadulla sijaitsevasta Hurstin Valinnasta. Hyväntekijä Heikki Hursti uskoo, että maanantaina voimaan tulevat Kelan etuuksien leikkaukset näkyvät myös leipäjonossa. 

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö -yhdistys, eli Hurstinapu jakoi normaaliin tapaan myös pitkänäperjantaina ruokakasseja niitä tarvitseville Helsinginkadulla Helsingissä. 

Pyhäpäivän vaikutus näkyi jonkin verran, sillä kävijöitä oli keskiviikkoon verrattuna noin 500 vähemmän.

Pitkäperjantaina monet paikat ovat kiinni, mutta me ajattelimme  jo toistamiseen pitää tämä auki. Kyllä ihmiset ovat soitelleet ja kyselleet, olemmeko auki, kertoo jakamassa ollut Heikki Hursti. 

Keskiviikkona ruokajonossa tehtiin koronan jälkeinen ennätys, kävijöitä oli 2125. Kasvua ruoka-apuun nojautuvien määrässä on Hurstin mukaan näkynyt muutenkin tänä keväänä.  

– Kyllä nämä jonojen pituudet ja ihmismäärät ovat koko ajan kasvaneet. Noin puoli vuotta sitten meillä kävi noin 1 500–1 600 ihmistä, ja nyt menee yli 2 000. Ihan selvästi väkijoukko on lähtenyt liikkeelle ja kasvanut. Hätä on näköjään suuri.

Toistaiseksi jonoissa on riittänyt jaettavaa.

Hurstinavussa uskotaan, että maanantaina voimaan tulevat Kelan etuuksien leikkaukset vaikuttavat kävijämääriin. 

– Jo tällä hetkellä ihmisillä on vähän rahaa, ja monet ovat sanoneet, että kun kaikki juoksevat kulut on hoidettu, joillekin jää 200–250 euroa kuukaudessa ostovoimaa. Kuinka paljon jää näiden leikkausten jälkeen?

"Täällä moni kärsii turhan tähden"

Etuuksiin tulevat muutokset vaikuttavat yleiseen asumistukeen, työttömyystukiin ja toimeentulotukeen. Esimerkiksi yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee, ja työttömyysturvan 300 euron kuukausittainen suojaosa poistuu.

Jonossa ollut, nimettömänä pysyvä mies kertoo MTV Uutisille joutuvansa vaihtamaan asuntoa asumistuen pienentyessä. 

– Tuntuu todella epäreilulta. Olemme kahden muun miehen kanssa jakaneet kolmion, jotta asuminen olisi halvempaa. Silti vuokra on 1370 euroa, eikä asumistuen laskiessa siihen ole enää varaa.

Niin ikään ruokaa jonottanut ja nimettömänä esiintyvä nainen kertoo, että leikkaukset vaikuttavat hänellä myös asumistilanteeseen, vaikka toistaiseksi hän pystyy vielä nykyisessä asunnossa asumaan.

Työpaikalla leikkaukset ovat puhuttaneet runsaasti erityisesti heidän keskuudessa, joilla on lapsia. Huhtikuun alusta nimittäin poistuvat Kelan maksamat työmarkkinatuen, peruspäivärahan ja liikkuvuusavustuksen lapsikorotukset. 

Köyhiltä siinä viedään, se on mun mielipide. Tulee paha mieli, hän sanoo. 

Ruokajonossa käynyt Toni Manninen haluaa lähettää terveisensä leikkauspäätöksiä tehneelle hallitukselle. 

– Toivoisin järjen käyttöä eduskuntaan, hallitukseen ja päättäjille. Täällä kärsii moni ihminen ihan turhan tähden heidän typerien päätöstensä takia.

Myös Hurstilla on sanottavaa Orpon hallitukselle. 

– Antaisin sinne hallitukseen päin vähän noottia, että kannattaa harkita, mitä tekee. Ihmiset, jotka täälläkin käyvät, ovat jo kärsineet ihan tarpeeksi.

Muutokset 1.4.2024

  • Yleiseen asumistukeen, työttömyystukiin ja toimeentulotukeen tulee muutoksia 1.4.2024 alkaen.
  • Yleinen asumistuki ei pienene kaikilla heti, vaan asumistuen tarkistuksen yhteydessä. 
  • Yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee, perusomavastuu kasvaa, ansiotulovähennys poistuu ja Helsingin huomioon otettavien asumismenojen määrä pienenee. 
  • Jos tulot eivät riitä asumismenojen maksamiseen, Kela ohjeistaa selvittämään toimeentulotuen mahdollisuutta.
  • Huhtikuun alusta poistuu myös työttömyysturvan 300 euron kuukausittainen suojaosa sekä Kelan maksamat lapsikorotukset työmarkkinatukeen, peruspäivärahaan ja liikkuvuusavustukseen.
  • Toimeentulotuessa muuttuu myös hyväksyttävät asumismenot, joka tarkoittaa sitä että yhä useampaa asiakasta ohjataan hakemaan edullisempaa asuntoa.

Lähde: Kela

 

Lue myös:

    Uusimmat