Mainos

Rugova ei saanut tarpeeksi ääniä

Kosovon parlamentti ei valinnut Ibrahim Rugovaa albaanienemmistöisen maakunnan johtoon presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella tänään.

Rugovan valintaan olisi ensimmäisellä kierroksella tarvittu yli kaksi kolmasosaa eli 81 ääntä 120-paikkaisessa parlamentissa. Rugova sai kuitenkin vain 49 ääntä, parlamentin puhemies Nexhat Daci kertoi.

Parlamentaarikot hajaantuivat ensimmäisen äänestyksen jälkeen eikä heti ollut selvää, koska vaalitoimitusta jatkettaisiin.

Toisessakin äänestyksessä Rugova tarvitsisi määräenemmistön tuen, mutta mahdollisessa kolmannessa äänestyksessä riitäisi yksinkertainen 61 äänen enemmistö. Tämänpäiväisessä istunnossa oli läsnä vain 70 kansanedustajaa. Parlamentin 22 serbikansanedustajaa ei äänestänyt ollenkaan, koska heidän kanssaan ei ole neuvoteltu asiasta etukäteen.

Rugovan kannatuksen vähyys heijastaakin sitä, etteivät albaanipuolueet ole kyenneet sopimaan keskenään vallanjaosta. Toiseksi suurimman albaanipuolueen johtaja ja entinen sissipäällikkö Hashim Thaci sanoi haluavansa vallanjakosopimuksen valmiiksi ennen äänestystä presidentistä.

Marraskuussa valittu alueparlamentti aloitti työnsä maanantaina. Länsimaat ja Kosovoa hallinnoiva YK ovat toivoneet, että maakunnan albaani- ja serbipoliitikot osoittaisivat kykenevänsä rakentavaan yhteistyöhön. Albaanit kuitenkin tavoittelevat Kosovolle itsenäisyyttä, jota serbit vastustavat kiivaasti. Myös YK:n johtaman hallinnon mielestä Kosovon tulisi jäädä osaksi Jugoslaviaa, tosin alueen itsehallintoa on määrä vahvistaa voimakkaasti.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.