"Rokotteissa on paikannin ja rokote muuttaa dna:ta" – MTV selvitti, millaisia väitteitä lapset ja nuoret kohtaavat koronarokotteista somessa

"Rokotteissa on paikannin ja rokote muuttaa dna:ta"– MTV selvitti, millaisia väitteitä lapset ja nuoret kohtaavat koronarokotteista somessa 6:10
MTV kävi Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin kanssa läpi nuorten sosiaalisessa mediassa kohtaamia väitteitä. Katso videolta, minkälaisia väitteet olivat ja miten Rämet niihin vastaa.

Harhaanjohtavat ja joskus myös täysin epätodet väitteet koronarokotuksista leviävät sosiaalisessa mediassa myös lasten ja nuorten silmille. MTV Uutiset selvitti, millaisia väitteitä he ovat kohdanneet sosiaalisessa mediassa.

"Rna-rokote muuttaa dna:ta, "rokote on turha lapsille".

Nämä väitteet ovat epätosia, mutta ne ovat todellisen elämän esimerkkejä siitä, millaisia väitteitä löytyy nuorten suosimasta Tiktok-videopalvelusta, Youtubesta, Instagramista ja Facebookista.

MTV kysyi Instagramissa nuorilta, ovatko he nähneet epäilyttäviä julkaisuja rokotteisiin liittyen. Useat nuoret kertoivat nähneensä väitteitä, joissa kyseenalaistettiin rokotteen turvallisuus tai sen teho.

– Tiktokissa olen nähnyt väitteitä, että rokotteessa olisi paikannin ja että rokote olisi tapa paikantaa, eräs vastaajista kertoi.

– Magneetti jää rokotetuilla käteen siihen olkavarteen, toinen kuvaili näkemiään julkaisuja.

Keskustelu koronarokotteesta kuumentunut

Erinäiset tahot ovat julkaisseet koronarokotevastaista sisältöä jo pandemian alkuajoista lähtien, mutta nyt julkaisuja kohdistetaan erityisesti lapsille ja nuorille.

Tällä viikolla alkoivat 12-15-vuotiaiden koronarokotukset, mikä on kuumentanut keskustelua. Aiemmin uutisoimme esimerkiksi Pelastetaan lapset -sivustosta, joka julkaisee harhaanjohtavia, rokotuksia vastustavia väitteitä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Keskiviikkona uutisoitiin, kuinka Kokemäen yhteiskoulun opettaja oli lähettänyt Wilma-palveluun rokotevastaista sisältöä sisältävän viestin.  

Kaikki lasten ja nuorten kohtaamat väitteet eivät kuitenkaan tavoita vanhempia tai muita aikuisia.

– Jatkuvasti tulee vastaan, harmi että jotkut uskoo niihin salaliittojuttuihin, eräs vastaaja kertoi MTV:n somekyselyssä.

MTV kävi Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin kanssa läpi nuorten sosiaalisessa mediassa kohtaamia väitteitä. Katso artikkelin alussa olevalta videolta, minkälaisia väitteet olivat ja miten Rämet niihin vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat