Miten somessa liikkuvat väitteet koronarokotteista vaikuttavat nuoriin? Somelääkäri: "Olemme kaikki vaikuttajia sosiaalisessa mediassa"

Lapset ja nuoret törmäävät netissä hurjiin väitteisiin koronarokotteista – somelääkäri antaa vinkit, miten asiasta kannattaa keskustella 8:53
Somelääkäri kertoo, millaisia väitteitä sosiaalisessa mediassa liikkuu koronarokotteesta

Tällä viikolla alkaneet 12-15-vuotiaiden rokotukset ovat kiihdyttäneet keskustelua, ja näitä rokotekriittisiä väitteitä kohdistetaan yhä enemmän lapsille ja nuorille.

Lääkäri Anni Saukkola murtaa usein terveysmyyttejä sosiaalisessa mediassa. Saukkola saa jatkuvasti seuraajiltaan viestejä, joissa pyydetään, voisiko hän ottaa kantaa somessa liikkuviin väitteisiin.

– Erityisesti parin viime viikon aikana väitteet ovat liittyneet koronarokotteisiin sekä erityisesti lasten ja nuorten rokotuksiin.

Saukkolan mukaan poliittiset päätökset poikivat aina myös asiatonta disinformatiivista tietoa.

Monia saattaa huolettaa erityisesti, miten lapset ja nuoret osaavat tulkita näitä väitteitä. Saukkola on kuitenkin luottavaisin mielin nuorempien sukupolvien medialukutaitoon.

– Tiedän, että suurin osa nuorista on todella fiksuja.

– Tietysti on kuitenkin myös joukko, joilla on puutteellisemmat taidot lähdekritiikin soveltamiseen. He ovat todella haavoittuvassa asemassa.

Kenen vastuu?

Saukkolan mukaan medialukutaidon opettamisesta vastuu on vanhemmilla ja kouluilla, mutta lääkäri muistuttaa myös jokaista miettimään omaa sosiaalisen median käytöstä.

– Kasvatus on tärkeää, mutta peräänkuulutan myös sitä ihmisten vastuuta siellä somessa.

– Olemme kaikki vaikuttajia sosiaalisessa mediassa.

Katso yllä olevasta videosta, miten lasten ja nuorten kanssa kannattaa jutella sosiaalisessa mediassa liikkuvista väitteistä.

Lue myös:

    Uusimmat