Pelastakaa Lapset ry harmistui: Lähes samanniminen sivusto kerää lääkärien allekirjoituksia lasten koronarokotusten estämiseksi: "Nimi ei voi olla vahinko"

Pieni lääkärijoukko käynnisti vetoomuksen lasten ja nuorten koronarokotusten estämiseksi – tilanne huolettaa rokoteasiantuntijaa 3:47
Pieni lääkärijoukko käynnisti vetoomuksen lasten ja nuorten koronarokotusten estämiseksi – tilanne huolettaa rokoteasiantuntijaa

Netissä huomiota on herättänyt vetoomus, jonka mukaan lasten ja nuorten koronarokotukset tulisi estää. Kyseinen kampanja on lääkäreiden käynnistämä. Rokotetutkimuskeskuksen johtajaa Mika Rämetiä disinformaatio huolettaa.  

Sivustolla lukee, että allekirjoittaneet ovat huolissaan siitä, että nyt keskustellaan myös lapsien rokottamisesta.

Vetoomuksessa sanotaan, että lasten riski sairastua koronatautiin tai kuolla siihen on erittäin vähäinen, joten rokotteella ei olisi lapsilla saavutettavaa hyötyä, ainoastaan haittoja.

Sivustolla ovat nähtävissä myös vetoomuksen allekirjoittajat.

"Internetistä löytyy kaikennäköistä tietoa"

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet pitää harmillisena kyseistä sivustoa.

– On hyvä muistaa, että etenkin internetistä löytyy kyllä tänä päivänä käytännössä kaikennäköistä tietoa. Osa pitää paikkansa, osa ei. Se on erityisen harmillista, jos on tietoisesti tällaista harhaanjohtavaa tietoa tarjolla.

Kyseisellä ”Pelastetaan lapset” -nettisivuilla lukee, että heidän sivuiltaan löytää lääkäreiden, tutkijoiden ja terveydenhuollon työntekijöiden esilletuomaa riippumatonta tietoa. Sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön ammattioikeutta koskevia tietoja pitävän Julkiterhikki-rekisterin perusteella osa sivuston vetoomuksen allekirjoittaneista lääkäreistä on menettänyt lääkärinlupansa.

– Lääkäreitähän on Suomessa todella paljon. Taitaa olla lähemmäs 30 000. Jos joku lääkäri on jostakin asiasta jotain mieltä, niin se ei tarkoita sitä, että kaikki lääkärit olisivat tätä mieltä. Tai asiantuntijat ajattelisivat laajasti tällä tavalla.

Rämet muistuttaa myös mittasuhteista.

– On hyvä muistaa, että jos on vaikka 25 lääkäriä jotakin mieltä, tai allekirjoittaa vetoomuksen, niin se tarkoittaa silloin sitä, että noin 29 000 lääkäriä ei ole allekirjoittanut jotain vetoomusta.

"Kyllä se siinä valossa ihmetyttää"

Sivustolla kirjoitetaan paljon erilaisia väitteitä, miksi rokotetta ei tulisi lasten ottaa. Rämet näkee toisin.

– Jos puhumme 12–15-vuotiaiden rokottamisesta, niin kyllähän se hyvin laajan asiantuntijaseulan läpi on käynyt, ja on hyödyntänyt kaikkea olemassa olevaa tietoa. Kyllä se siinä valossa ihmetyttää, että miten sitten osa lääkäreistä päätyy vastakkaiseen näkemykseen.

Rämet on ottanut kantaa blogissaan disinformaatioon, jota myös esimerkiksi tältä kyseiseltä nettisivulta löytyy.

Kirjoituksen tarkoituksena on rokotetutkimusjohtajan mukaan oikaista selvästi virheellisiä tai harhaanjohtavia väitteitä. Blogikirjoituksen pääset lukemaan tästä.

Nimi harhaanjohtava

Vetoomuksen takana oleva nettisivusto on aiheuttanut myös nimensä vuoksi hämmennystä.

Nimi ”Pelastetaan Lapset” muistuttaa hyvin paljon Pelastakaa Lapset ryn nimeä, joka on maailman suurin poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton lapsen oikeuksia ajava järjestö.

Sivusto on myös järjestölle tullut tutuksi sen nimen vuoksi.

– Me olemme tietysti Pelastakaa Lapsissa tosi harmissamme siitä, että meidän brändillä, joka on vahva ja hyvin vahvasti luotettu, niin halutaan ratsastaa sellaisen asian kanssa, joiden kanssa meillä ei ole mitään tekemistä, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Järjestö seisoo täysin Suomen viranomaisten takana, mitä tulee suosituksiin ja rokotepäätöksiin. 

– Ja tietysti myös se, että ei meillä ole asiantuntemusta rokoteasioissa, niin me olemme ihan ehdottomasti THL:n ja muiden viranomaisten linjoilla suosituksissa ja rokotuspäätöksissä. Emme halua myöskään lähteä siihen keskusteluun mukaan, koska ei meillä ole siihen mitään erityisasiantuntemusta. 

Markkula-Kivisilta nostaa myös esille sen, että nettisivuston nimi ei voi olla vain sattumaa.

– On tosi tylsää, että ihan tietoisesti he ovat ottaneet nimen. Tämä ei ole voinut olla vahinko.

Lue myös:

    Uusimmat