Koronavastaisen virheellisen tiedon levittämisestä on valtaosin vastuussa 12 somesuosikkia, kertoo raportti – joukossa John F. Kennedyn veljenpoika

Suurimmasta osasta koronan rokotevastaisesta, virheelliseen tietoon perustuvasta tiedosta ja salaliittoteorioiden levittämisestä sosiaalisessa mediassa on vastuussa vain kaksitoista ihmistä, kertoo Valkoisen talon siteeraama Center for Countering Digital Hate (CDDH).

CCDH on brittiläis-yhdysvaltalainen, voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka tutki koronaan liittyvää virheellistä tietoa verkossa.

Näillä kahdellatoista ihmisellä on yhteensä noin 59 miljoonaa seuraajaa sosiaalisen median eri alustoilla, joista Facebookilla on suurin vaikutus.

CCDH analysoi 812 000 Facebookin viestiä sekä Twitterin tviittiä ja havaitsi, että 65 prosenttia kaikesta virheellisestä koronatiedosta oli peräisin kyseiseltä tusinalta.

Tusinaan kuuluu muun muassa lääkäreitä, kehonrakentaja, hyvinvointibloggaaja ja Robert F. Kennedy Jr, joka on John F. Kennedyn veljenpoika. Robert F. Kennedy on yhdistänyt rokotteet autismiin ja 5g-verkot koronapandemiaan.

Kennedy on sittemmin poistettu Instagramista, jonka Facebook omistaa, mutta Kennedyllä on edelleen Facebook-tili.

– Facebook, Google ja Twitter ovat tehneet linjauksia estääkseen rokotteisiin liittyvää virheellisen tiedon leviämistä. Silti ne eivät ole toimeenpanneet näitä linjauksia, kirjoittaa CCDH:n toimitusjohtaja Imran Ahmed.

– Jokainen yhtiö on ollut todella tehoton vaarallisen ja vahingollisen, virheelliseen tietoon perustuvan informaation poistamisessa.

Vaikka alustat ovat tehneet joitakin toimia sisällön poistamisessa ja poistaneet kolme kahdestatoista henkilöstä, CCDH vaatii suuria yhtiöitä poistamaan kaikki henkilöt alustoiltaan, sillä se uskoo rokotevastaisuuden kasvavan juuri pandemian kriittisellä hetkellä.

– Päivitetyillä linjauksilla ja lausunnoilla on vähän arvoa, ellei niitä viedä käytäntöön, raportissa kirjoitetaan.

Asiasta kertoi The Guardian.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja