Amerikkalaisäiti kertoo, miten hänestä tuli rokotekriittinen somevaikuttaja: "Minua pidettiin terveysasiantuntijana"

Miksi ihminen uskoo someprofeettaan muttei valtamediaan? 2:21
Katso video: Miksi ihminen uskoo someprofeettaan, mutta ei viranomaisiin? Asiantuntija vastaa.

Amerikkalaisäiti kertoo Good Morning Americalle, miten hänestä tuli rokotteita kritisoiva somevaikuttaja kuin vahingossa. Sittemmin hän on kääntänyt kelkkansa.

Teksasilainen Heather Simpson sanoo tulleensa rokotevastaiseksi somevaikuttajaksi lähes yhdessä yössä. Hän alkoi levittää Facebookissa väärää tietoa rokotteista katsottuaan yhden rokotevastaisen dokumentin.

Heather oli dokumentin nähtyään varma, että rokotteet tappaisivat hänen 4-vuotiaan lapsensa. Pelko ajoi hänet sosiaalisen median terveysyhteisöihin, joissa on korona-aikana levinnyt paljon salaliittoteorioita pandemiasta.

Salaliittoteorioihin hurahtaessaan Heather oli yksinäinen kotiäiti, joka koki terveysyhteisön kuuntelevan ja tukevan häntä huolissaan. Kun hän itse alkoi jakaa omia rokotekriittisiä uskomuksiaan netissä, julkaisut keräsivät satoja jakokertoja.

– Minua pidettiin terveysasiantuntijana. Saatoin julkaista mitä tahansa ja se otettiin ja jaettiin eteenpäin faktana, Heather sanoo GMA:lle.

Yllä olevalla videolla suomalaistutkija kertoo, miksi jotkut uskovat someprofeettoihin viranomaisten sijaan.

Korona-aikana vastatietoa levisi vanhempien someryhmissä

Väärän tiedon leviämistä tutkiva Renée DiResta ymmärtää, miksi ihmiset uskovat netin terveysyhteisöissä leviäviin väitteisiin. Kaikki eivät välttämättä tiedä tai tunnista luotettavia lähteitä, minkä vuoksi he voivat päätyä hakukoneen ohjaamana vastatiedon äärelle.

Usein intohimoisimmin informaatiota levittävät eivät kuitenkaan ole heitä, jotka asiasta eniten tietävät, DiResta sanoo GMA:lle. Yhteisössä luottamuksen tuntua voi herättää sosiaalinen puoli sekä se, että tieto tuntuu tulevan ystävän kaltaiselta henkilöltä.

Katso video: Asiantuntija kertoo, miksi salaliittoteoriat leviävät hyvinvointipiireissä. Juttu jatkuu videon alla.

Tästä syystä salaliittouskomukset leviävät jooga- ja hyvinvointipiireissä 6:11
Katso video: Tästä syystä salaliittouskomukset leviävät jooga- ja hyvinvointipiireissä.

Korona-aikana väärää tietoa on levinnyt runsaasti vanhemmille tarkoitetuissa someryhmissä. George Washingtonin yliopiston tutkijat ovat paikantaneet vaihtoehtoista terveystietoa levittävät piirit linkiksi vanhemmille tarkoitettujen someryhmien sekä valtioiden salaliittoihin uskovien yhteisöjen välillä.

Vahvistunut yhteys näiden yhteisöjen välillä mahdollisti sen, että väärä tieto levisi somessa yhä vapaammin.

Lopulta rokotevastainen äiti muutti mieltään

Heather. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Lopulta Heather Simpsonin huoli tyttärensä terveydestä sai äidin muuttamaan kurssiaan. Hän alkoi suhtautua rokotteisiin myönteisesti alettuaan pohtia, mitä tuhkarokko voisi tehdä lapselle, jos tämä ei olisi rokotettu.

Nykyään Heather puhuu julkisesti rokotteiden puolesta. Hän korostaa avoimen keskustelukulttuurin merkitystä. Rokotekriittisten ja terveysyhteisöjen kuunteleminen auttaa kuromaan välimatkaa umpeen.

Katso video: Onko rokotteista saatujen haittavaikutusten ja koronaoireiden vakavuudella yhteys? – THL:n ylilääkäri vastaa.

Onko rokotteista saatujen haittavaikutusten ja koronaoireiden vakavuudella yhteys? – THL:n ylilääkäri vastaa 1:35
Katso video: Onko rokotteista saatujen haittavaikutusten ja koronaoireiden vakavuudella yhteys? – THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat