Guardian: Facebook salli rokotevastaiset mainokset lähes miljoonalle ihmiselle – kongressiedustaja vaatii somejättiä vastuuseen

Pohjanmaan rannikkolla rokotevastaisuus on kasvanut 2:07
Video: Roketevastaisuus on lisääntynyt myös joillakin alueilla Suomessa.

Rokotevastaiset tahot ovat voineet tehdä Facebookissa kohdennettuja mainoksia rokotevastaisuudesta kiinnostuneille, kertoo Guardian.

Lehden mukaan Facebook on muun muassa sallinut kohdennetut mainokset 900 000 ihmiselle, jotka ovat olleet kiinnostuneita "rokotteiden kiistanalaisuudesta".

Sosiaalisen median jätti salli lisäksi kohdennetut mainokset niille, jotka ovat olleet kiinnostuneita rokotevastaisesta aktivistista Sherri Tenpennystä.

"Algoritmia ei ole suunniteltu erottamaan informaatiota valheesta"

Facebookin mainosalustan avulla mainoksia voi kohdistaa ihmisille muun muassa iän, sukupuolen, asuinpaikan, kiinnostuksen kohteiden ja nettikäytön mukaan.

Kalifornian kongressiedustaja ja edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtaja Adam Schiff vaatii kirjelmässään Facebookin johtajaa Mark Zuckerbergia ja Googlen toimitusjohtajaa Sundar Pichaita ottamaan enemmän vastuuta valheellisesta terveysinformaatiosta, joita heidän alustoillaan levitetään.

– Näitä palveluita mahdollistavia algoritmeja ei ole suunniteltu erottamaan laadukasta informaatiota valheellisesta tai harhaanjohtavasta informaatiosta. Seuraukset ovat erityisen haitallisia terveysasioissa, hän sanoo.

Schiff kertoo olevansa erittäin huolissaan selvityksistä, joiden mukaan Facebook hyväksyy maksetut mainokset, jotka sisältävät harkittua, valheellista informaatiota rokotteista.

Tuhkarokkotapausten määrä nousi viime vuonna 50 prosentilla

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti aiemmin tällä viikolla, että tuhkarokon tukahduttaminen on ottanut takapakkia. Järjestön mukaan tautitapausten määrä kasvoi viime vuonna noin 50 prosentilla.

Määrä kasvoi maailmanlaajuisesti ja myös valtioissa, joissa rokotuskattavuus on ollut historiallisesti korkea.

WHO:n mukaan tulokset ovat turhauttavia, sillä tauti voidaan helposti estää rokotteilla. Vuoteen 2016 asti tuhkarokkotartunnat ovat olleet tasaisessa laskussa, mutta vuodesta 2017 tapausten määrä on noussut.

Tapausten määrä noussut muun muassa Ukrainassa

WHO:n immunisaatio-ohjelmaa johtavan Katrina Kretsingerin mukaan tapausten määrä on noussut etenkin Ukrainassa, Madagaskarissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Tshadissa ja Sierra Leonessa.

Köyhemmissä maissa syrjäisissä yhteisöissä tai konfliktialueilla ongelmana on, ettei rokotuksia ole saatavilla.

Asiantuntijoiden mukaan Euroopassa ja muilla vaurailla alueilla ongelma johtuu osittain siitä, että rokotteista leviää vääriä tietoja. Sosiaalisessa mediassa liikkuu muun muassa väitteitä, että tuhkarokkorokote aiheuttaa autismia. 

Lue myös:

    Uusimmat