Rokottamaton 31-vuotias mies ei saa USA:ssa sydänsiirtoa: Näin sairaala perustelee

Elinsiirto pelastaa satoja ihmisiä vuosittain – vain kolmasosa suomalaisista on ilmaissut elinluovutustahtonsa 3:58
Elinsiirto pelastaa satoja ihmisiä vuosittain – vain kolmasosa suomalaisista on ilmaissut elinluovutustahtonsa.

Yhdysvaltojen Bostonissa sijaitseva sairaala on ilmoittanut, ettei se tee 31-vuotiaalle miehelle sydänsiirtoa. Syynä on ainakin osittain se, ettei hän ole ottanut koronavirusrokotetta, kertoo BBC.

31-vuotias DJ Ferguson on sydänsiirron tarpeessa. Bostonissa sijaitseva Brigham and Women's Hospital on kuitenkin vetänyt Fergusonin nimen pois sydänsiirtolistalta, kertoo hänen isänsä.

Ferguson joutui sairaalaan 26. marraskuuta ja kärsii perinnöllisestä sydänsairaudesta. Sen seurauksena hänen keuhkonsa täyttyvät verestä ja muista nesteistä, BBC kirjoittaa ja perustaa tietonsa lahjoistussivusto GoFundMe:sta löytyviin tietoihin.

Sairaalan mukaan se noudattaa toimintaohjettaan.

– Otamme huomioon elinten rajallisen saatavuuden ja teemme kaikkemme, jotta elinsiirron saavalla potilaalla olisi mahdollisimman suuri todennäköisyys selviytyä, sairaala perusteli päätöstään BBC:lle.

Sairaala: koronarokote yksi vaatimuksista

Sairaalan tiedottajan mukaan sairaala vaatii elinsiirron saavilta henkilöiltä koronavirusrokotteen ottamista. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaatimus elinsiirrolle, vaan esimerkiksi sydämen saavan henkilön elintapojen täytyy myös olla vaaditulla tasolla.

Näillä vaatimuksilla sairaala pyrkii omien sanojensa mukaan edesauttamaan paitsi itse elinsiirron onnistumista, niin myös potilaan selviämistä leikkauksen jälkeen.

BBC:n tulkinta sairaalan lausunnosta on, että Fergusonin rokottamattomuus ei ehkä ole ainoa syy sille, miksi Fergusonille ei olla tarjoamassa elinsiirtoa.

Sairaala ei halunnut kertoa tapauksen yksityiskohtia, vaan vetosi potilaan yksityisyydensuojaan. Tiedotteessa myös todettiin, että odotuslistalla on noin 100 000 ihmistä ja suurin osa heistä ei saa elinsiirtoa ensimmäisen viiden vuoden aikana.

Isä: ”Hänen ruumiinsa ja valintansa”

DJ Fergusonin isä David Ferguson kertoo, hänen poikansa ei usko koronarokotteeseen ja että se on vastoin hänen periaatteitaan.

Fergusonilla on perheen mukaan kaksi lasta ja hänen puolisonsa odottaa kolmatta lasta.

– Poikani taistelee pirun urhoollisesti. Hänellä on periaatteita, joihin hän todella uskoo ja se saa minut kunnioittamaan häntä entistä enemmän, DJ Fergusonin isä totesi BBC:n mukaan.

– Se on hänen ruumiinsa ja hänen valintansa, isä sanoi viitaten poikansa päätökseen olla ottamatta koronavirusrokotetta.

Yhdysvaltain terveysviranomaisten suosittavat elinsiirtojen saajia ja heidän lähipiiriään hankkimaan täyden rokotussuojan koronavirusta vastaan.

CBS Newsin haastatteleman NYU Grossman School of Medicinin lääketieteen etiikanlaitoksen johtajan Arthur Caplanin mukaan elinsiirto on kova paikka immuunijärjestelmälle. Jopa tavallinen flunssa voi olla juuri elinsiirron saaneelle potilaalle kohtalokas.

– Elimet ovat harvassa ja me emme halua jakaa niitä jollekin, jolla on huono mahdollisuus selviytyä, kun samaan aikaan rokotetuilla on parempi mahdollisuus, Caplan totesi.

Yli 12-vuotiaista yhdysvaltalaisista 63 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta, kertoo BBC. Kolmannen koronarokotteen on ottanut 40 prosenttia yli 12 vuotta täyttäneistä.

Lue myös:

    Uusimmat