THL:n tutkimuksesta selvä tulos: Kuolleisuus ei ole lisääntyntyt Suomessa koronarokotteiden saamisen jälkeen

Hallitus haluaa ehkäistä tartuntoja uudella rokotepassilla – THL: Voisi antaa vääränlaisen turvallisuudentunteen 2:36
Hallitus haluaa ehkäistä tartuntoja uudella rokotepassilla – THL: Voisi antaa vääränlaisen turvallisuudentunteen

Kuolleisuus ei ole lisääntyntyt Suomessa koronarokotteiden saamisen jälkeen. THL julkaisi hetki sitten tekemänsä seurantatutkimuksen tulokset.

THL seurasi kuolleisuutta lokakuun alusta 2020 tammikuun aina 10. päivään saakka tätä vuotta.

THL:n seurantatutkimuksessa rokotettujen kuolleisuutta tarkasteltiin 0–20 vuorokautta sekä 0–41 vuorokautta rokotteiden saamisen jälkeen.

Tutkimuksessa seurattiin kaikkiaan noin 4,4 miljoonan ensimmäisen annoksen, 4,1 miljoonan toisen annoksen ja 2,1 miljoonan kolmannen annoksen saaneiden kuolleisuutta.

Kun koronarokotteen saaneita verrattiin rokottamattomaan väestöön, kuolleisuus oli rokotusten jälkeisessä seurannassa selvästi vertailuryhmää matalampaa, myös toisen ja kolmannen rokoteannoksen jälkeen. Rokotevalmisteiden välisiä eroja ei todettu.

– Matala kuolleisuus rokottamisen jälkeen selittyy osin sillä, että hyväkuntoiset ja terveet ottavat rokotteita aktiivisemmin.

– Esimerkiksi kaikkein sairaimmilla henkilöillä, joilla kuoleman riski on korkea, koronarokotteen antamista siirretään eteenpäin. Rokotus annetaan siis vasta kun äkillinen sairaus on helpottanut, kertoo THL:n erikoistutkija Petteri Hovi

Tutkimuksessa kaltaistettiin sukupuoli, ikä, taustasairaudet ja laitoshoito, jotta ilmaantuvuuden tarkasteleminen kolmansien rokoteannosten jälkeen olisi vertailukelpoista.

Kolmansien rokoteannosten antaminen aloitettiin vakavalle koronataudille alttiista henkilöistä, joilla myös kuoleman riski on suurin.

Lue myös:

    Uusimmat