Mainos

RKP: Ylioppilaskokeeseen vähintään viisi ainetta

Ruotsalainen kansanpuolue on esitellyt oman ylioppilastutkintomallinsa, jota Suomen lukiolaisten liitto on ehtinyt jo vastustaa. Myöskään pääministeri Matti Vanhanen ei asetu esityksen taakse.

Ruotsalainen kansanpuolue on tehnyt kompromissiehdotuksen ylioppilaskirjoitusten uudistamista koskevassa kiistassa. RKP voi tyytyä siihen, että vain äidinkieli olisi pakollinen aine, mutta samalla toisen kotimaisen kielen pakollisia kursseja pitäisi lisätä lukiossa.

RKP:n ehdotuksessa ylioppilaskokelas joutuisi kirjoittamaan vähintään viisi ainetta, kun vähimmäisvaatimus nyt on neljä. Pakollisen äidinkielen lisäksi neljä muuta olisi valittava joukosta, jossa vaihtoehtoina ovat toinen kotimainen kieli, kaksi reaalikoetta, vieras kieli ja matematiikka.

RKP:n puheenjohtaja ympäristöministeri Jan-Erik Enestam sanoo, että tällainen malli vähentäisi riskiä, että toinen kotimainen kieli jätetään valitsematta ylioppilaskirjoituksen yhdeksi aineeksi.

Lukiolaiset esitystä vastaan

Suomen lukiolaisten liitto tyrmää RKP:n ehdotuksen. Liiton mukaan Ruotsalaisen kansanpuolueen sekavat esitykset yrittävät vetää huomion pois siitä tosiasiasta, että opetusministeriön esittämä rakennekokeilumalli on tutkittu ja hyväksi havaittu.

Myös Vanhanen vastaan

Pääministeri Matti Vanhanen torjuu RKP:n ehdotuksen, että ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettavien aineiden vähimmäismäärää nostettaisiin neljästä viiteen. Vanhanen sanoo, että tällainen muutos kasvattaisi reputtaneiden määrää. Vanhasen mukaan myöskään opetusviranomaiset eivät puolla tällaista ratkaisua.

Asiasta keskusteltiin iltapäivällä hallitusryhmien vetäjien eli pääministerin, valtiovarainministeri Antti Kalliomäen ja Enestamin neuvottelussa.

Halonen: Vapaaehtoisuudesta hyviä kokemuksia

Presidentti Tarja Halosen mukaan ylioppilaskirjoitusten vapaaehtoisuudesta on saatu varsin hyviä kokemuksia etenkin tyttöjen osalta. Ainoa huoleni on, ettei kaksikielisen kulttuurin rikkaus vaarannu, kommentoi Halonen Suomen aikeita poistaa ruotsin kieli pakollisen kirjoitusaineiden joukosta.

Halonen muistutti Belgiassa tiistaina alkaneen valtiovierailun yhteydessä, ettei presidentin toimivaltaan kuulu se, mitkä aineet kirjoitetaan pakollisina ja mitkä vapaaehtoisina. Hänen kuitenkin toivoi, että kaksikielisyyden luomaa moni-ilmeistä kulttuuria voidaan pitää jatkossakin yllä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.