“Riskinä on, että näemme kymmenien tuhansien yritysten kaatuvan” – Suomen yrittäjien Mikael Pentikäinen penää poliitikoilta vastuuta rajujen koronakieltojen seurauksista

13:19

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ilmoitti eilen, että ravintolat ja vastaavat ravitsemisliikkeet halutaan sulkea pikavauhdilla toukokuun loppuun saakka. Noutuoruokaa voi hakea, mutta ravintoloihin ei saa jäädä ruokailemaan. Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan mukaan päätös voi olla kuolinisku tuhansille ravintoloille.

Hallituksen esityksen tavoitteena on minimoida ihmistenväliset sosiaaliset kontaktit ja koronatartunnat. MTV Uutiset Live -erikoislähetyksessä vieraillut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kuvailee ravintoloille kaavailtuja rajoituksia erittäin kovaksi ratkaisuksi yrittäjien ja heidän työntekijöidensä kannalta.

– Tämä on massiivinen päätös, joka rajoittaa hyvin voimakkaalla kädellä elinkeinovapautta. Meillä on Suomessa 10 000 alan yritystä. Tämä on kova ratkaisu yrittäjien ja heidän työntekijöidensä kannalta, Pentikäinen sanoo.

Ravintoloiden aukioloa koskevista rajoituksista kerrotaan tässä jutussa: Terassikevät peruttu! Ravintolat halutaan kiinni pikavauhdilla – Tätä se käytännössä tarkoittaa

Toimitusjohtaja olettaa hallitukselta täsmällistä viestintää siitä, kuinka lukuisat yritykset aiotaan pitää hengissä lähestyvän talousahdingon yli. Hallitus on jo ilmoittanut noin 15 miljardin euron tukipaketista yrittäjille.

Pentikäisen mukaan paketin valuvikana on lainavetoisuus ja suoran tuen vähäinen osuus. Hän huomauttaa, etteivät kaikki yritykset voi eivätkä halua velkaantua lisää. 

Miten määritellään työpaikkaruokala?

Moni yrittäjä on jo aloittanut sopeutumistoimet koronan kurjistamassa tilanteessa. Lakimuutos ravintoloiden sulkemisesta voi olla valmis jo lauantainahin mennessä. 

Luvassa on lomautuksia ja irtisanomisia. 

– Kaksi kuukautta on pitkä aika pitää puoti kiinni. Ravintoloita tulee varmasti kaatumaan, Pentikäinen sanoo.

– Vastaan tulee myös kiintoisia kysymyksiä siitä, miten vaikkapa työpaikkaruokala määritellään. Onko se työpaikan kupeessa sijaitseva lähikuppila vai mikä se on? Tällaisiin määrittelyihin joudutaan varautumaan.

Hallitus on kertonut, että esimerkiksi työpaikkaruokalat ja laitoskeittiöt saavat jatkaa toimintaansa normaalisti.

Toista keskeistä koronarajoitusta, Uudenmaan maakunnan eristämistä, käsitellään hallituksessa todennäköisesti tänään. Pentikäisen mukaan myös tällä päätöksellä tulee toteutuessaan olemaan keskeisiä vaikutuksia yrittäjien toimintaan, kun ihmisten liikkumista rajoitetaan.

– Riskinä on, että näemme kymmenien tuhansien yritysten kaatuvan. Oletan, että poliitikot ottavat tästä vastuun.

 Suurperheen yrittäjä-isä lähtee metsästämään, jotta perhe saa ruokaa – korona on ahtanut tuhannet yritykset kurimukseen: tänään hallitus kertoo, miten niitä autetaan


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja