Terassikevät peruttu! Ravintolat halutaan kiinni pikavauhdilla – Tässä 7 olennaista kysymystä ja vastausta kuppiloiden kielloista

Hallituksen esitys ravintoloiden sulkemisesta eduskuntaan jo tänään – voimassa toukokuun loppuun 9:42
MTV Uutiset Live: Ministerit kertovat videolla, millaisia toimintarajoituksia hallitus esittää ravintoloille

Lakimuutos ravintoloiden määräaikaisesta sulkemisesta eteni myöhäisillan aikana eduskunnan käsittelyyn. Rajoituksilla tähdätään siihen, että ihmisten väliset sosiaaliset kontaktit ja virustartunnat saataisiin minimoitua.

Ravintoloille kaavaillut kiellot olisivat hallituksen tämänhetkisen arvion mukaan voimassa 31. toukokuuta saakka.

Sekä hallitus- että oppositiopuolueiden johto kokoontui aiemmin päivällä Säätytalolle käsittelemään koronaa koskevia jatkotoimia. Eduskuntaryhmät ovat antaneet tukensa uusille rajoituksille.

Ravintoloita koskevia lakimuutoksia käsitellään vielä tänään eduskunnassa. Uudet lait on pääministerin mukaan mahdollista saada voimaan jo tällä viikolla lauantaihin mennessä.

MTV Uutiset koosti hallituksen esityksestä olennaisimmat kysymykset ja vastaukset.

Mistä on kyse ja kauanko rajoitukset kestäisivät?

Ravintolat, kahvilat, baarit, pubit ja muut vastaavat ravitsemisliikkeet määrätään kiinni toukokuun loppuun asti, jotta koronaviruksen leviämistä saataisiin hillittyä. Rajoitukset on mahdollista purkaa aiemmin, jos koronatilanne sallii.

Pääministerin mukaan ravintoloiden rajoituksia koskevat lakimuutokset voitaisiin saada voimaan jo mahdollisesti tällä viikolla, lauantaihin mennessä. Lakimuutokset esitellään eduskunnalle vielä myöhään tänäiltana.

Saako ravintolassa enää syödä tai terassilla juoda kaljaa?

Ruokaa ja juomaa ei saisi tarjoilla asiakkaille lainkaan liikkeiden tiloissa eikä niihin saa jäädä syömään ostamiaan ruokia. Sama koskee terasseja ja muita ulkotiloja, joissa anniskelua on. 

Voiko ruokaa tilata ravintolasta ja hakea kotiin syötäväksi?

Ruuan ja juoman ulosmyynti asiakkaille olisi edelleen sallittua. Ruokaa voi esimerkiksi tilata netistä ja hakea ravintolasta kotiin syötäväksi. Ruokalähetti- ja kotiinkuljetuspalvelut voivat toimia normaalisti. Noutoruokailua ei siis kielletä.

Ravintolan tiloihin tai niiden välittömään läheisyyteen ei kuitenkaan saisi jäädä syömään ja juomaan.

Rajoitusten tarkoituksena on, että ihmiset välttäisivät sosiaalisia kontakteja eikä porukalla syöminen sellaista pyrkimystä edistäisi.

Voiko alkoholia ostaa ravintolasta kotiin?

Nykyisen lainsäädännön mukaan vähittäismyyntiluvan saanut ravintola voi myydä aamu- ja iltayhdeksän välillä alkoholijuomia ulos, jos juomassa on enintään 5,5 prosenttia alkoholia.

Hallituksen esityksessä todetaan, ettei alkoholijuomien anniskelua olisi tässä tilanteessa tarpeen erikseen kieltää tai rajoittaa. Ravintolasta ostettuja juomia ei kuitenkaan saa jäädä juomaan liiketiloihin, mutta kotiin ostamista ei rajoiteta uudella tavalla.

Miten käy hotellien buffettien?

Hotellit ja muut vastaavat eivät saa tarjota tiloissaan aamiaista, mutta asiakkaille voi myydä valmiita annoksia tai aamupalatarvikkeita.

Menevätkö työpaikkaruokalatkin kiinni?

Eivät mene. Työpaikkaruokalat saavat jatkaa toimintaansa normaalisti. Samoin muun muassa sairaaloiden, vanhainkotien, varuskuntien, päiväkotien, koulujen ja vankiloiden ruokalat.

Miten ravintoloihin iskeviä rajuja rajoitusehdotuksia perustellaan?

Hallitus perustelee järeitä toimiaan muun muassa sillä, että useat Euroopan valtiot ovat koronavirusepidemian keskellä rajoittaneet ravintoloiden aukioloa tai määränneet ne kokonaan suljettavaksi, esityksessä huomautetaan.

Ravintolat on suljettu esimerkiksi Itävallassa, Tanskassa, Ranskassa, Kreikassa, Unkarissa, Luxemburgissa, Alankomaissa, Puolassa, Romaniassa, Sloveniassa ja Slovakiassa. Saksa on rajoittanut aukioloaikoja ja Espanja aikoo sulkea ravintolat lähiaikoina.

Lisäksi esityksessä muistutetaan, että koronavirus-pandemiassa on kyse vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaavasta, hyvin laajalle levinneestä vaarallisesta tartuntataudista.

Virus on uusi, joten ihmisillä ei toistaiseksi ole vastustuskykyä sitä vastaan. Myöskään rokotetta ei vielä ole.

Lue myös:

    Uusimmat