Risikko: Tukirahoja homeongelmiin selvitetään

Peruspalveluministeri Paula Risikko myöntää, että kuntien rahat eivät riitä homeongelmasta selviytymiseen.

Risikon mukaan sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa tukirahojen lisäämistä kunnille.

- Tarvitaan entistä tehokkaampaa valtakunnallista ja paikallistason yhteistyötä. Kunnilla on vastuu rakennuksista, mutta ne tarvitsevat siihen valtakunnan tason apua. Asia on tarkoitus nostaa esille ympäristöministeriön kanssa ja saamani tiedon mukaan keskustelu on jo käynnistetty. Nyt pohdittava sitä, miten tukirahoja voitaisiin lisätä, Risikko sanoi MTV3:n Huomenta Suomi –ohjelmassa.

Risikko painottaa, että tärkeintä on ongelmien ehkäisy. Mikäli ongelmia kuitenkin tulee, olisi ne nopeasti poistettava.

- Tämä edellyttää osaamista sekä rakennuspuolella että terveydenhoitosektorilla. Ympäristöministeriö antaa korjausrakentamiseen ohjeita, ja sosiaali- ja terveysministeriön tehtävänä on kehittää mittausmenetelmiä. Vastuu homeesta johtuvien sairauksien hoitoon ja diagnosointimenetelmiin kuuluu puolestaan Kansanterveyslaitokselle ja Työterveyslaitokselle.

Suomessa on tutkittu paljon koulujen ja sairaaloiden homeongelmia. Sen sijaan päiväkotien korjaustarpeesta ei ole olemassa edes kattavaa valtakunnallista selvitystä. Asiasta kertoi MTV3:n 45 -minuuttia ohjelma eilen.

Oireiden lähdettä vaikea määrittää

Influenssaoireiden ja homeongelmista johtuvien oireiden samankaltaisuus on yksi suurimmista haasteista päiväkotien homeongelmia selvitettäessä.

Sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliitosta kertoo, että läpi vuoden kestävät oireet kielivät kuitenkin rakennuksen homeongelmista.

- Päiväkotien ja koulujen influenssaepidemiat liittyvät yleensä tiettyyn aikakauteen, Syrjänen sanoo.

Koulujen, sairaaloiden ja päiväkotien kosteusvaurioiden korjaamista kiirehditään kunnissa, mutta niitä rajoittaa rahapula.

Allergia- ja astmaliiton auttavaan puhelimeen soittavat kansalaiset ovat kuitenkin viestittäneet myös sitä, että ongelmia peiteltäisiin kunnissa.

- Kyllä tällaisia puheluja on tullut. Ihmiset kokevat, ettei heitä oteta tosissaan, Syrjänen sanoo.

(MTV3)

Lue myös juttu:

Lue myös:

    Uusimmat