Rikosten selvitysprosentti yhä laskussa

Koko maan rikoksista viime vuonna saatiin selvitettyä alle 60 prosenttia, mutta kasvukeskuksissa selvitysprosentti jäi vielä alle maan keskiarvon.

Rikosten selvitysprosentti painui koko maassa alle 60 prosenttiin.

Rikoksista selvisi viime vuonna koko maassa alle 60 prosenttia. Rikosten selvitysprosentti rikoslakiin kuuluvissa rikoksissa jatkoi viime vuonnakin tilastokeskuksen mukaan alamäkeään. Rikosten selvittämisen ei uskota helpottuvan vielä kuluvanakaan vuonna, vaikka poliisin rikostutkinnan tilasta tehdyn laajan selvityksen parannusehdotuksista osaa on jo alettu toteuttaa.

-Menee aikaa, ennen kuin toimenpiteet alkavat näkyä rikostutkinnan räjähdysmäisenä paranemisena, sisäministeriön poliisiylitarkastaja Jouni Välkki arvioi.

Myös rikosilmoitusten määrän odotetaan tänä vuonna kasvavan muun muassa poliisin uuden Internetpalvelun ansiosta, joka mahdollistaa rikosilmoituksen tekemisen sähköisesti. Jos rikosilmoitusten määrä kasvaa, eivätkä poliisin voimavarat lisäänny, varsinkin omaisuusrikosten selvitysprosentti voi jäädä Välkin mukaan vielä tänä vuonna entistä alhaisemmaksi.

Rikosten selvitysprosentti on hiipunut nykyisiin lukemiin 1980-luvun alun 80 prosentista.

Tilanne heikoin kasvukeskusten lähistöllä


Myös kymmenessä suurimmassa kaupungissa tilanne heikkeni edelleen viime vuonna. Mikään kymmenestä suuresta kaupungista ei enää yltänyt koko maan keskiarvon eli 59,5 prosentin tasolle. Keskimäärin suurissa kaupungeissa ratkaistiin hieman yli puolet poliisin tietoon tulleista rikoslakiin kuuluvista rikoksista.

-Pahimpia ovat kasvukeskukset ja erityisesti niiden liepeillä olevat kihlakunnat, joissa resurssit eivät ole kehittyneet vastaamaan kasvaneen väestön tarpeita, Välkki sanoo.

Viime vuonna selvitysprosentti nousi kymmenestä suurimmasta kaupungista vain Oulussa ja Espoossa. Oulussa rikosten selvitysprosentti on edelleen suurista kaupungeista alhaisin, mutta siellä selvitysprosentissa sentään oli nousua 40 prosentista 44,7 prosenttiin. Sen sijaan Turussa rikosten selvitysprosentti hiipui toissa vuoden 54,6:sta viime vuoden 46,5 prosenttiin, mikä on Oulun jälkeen suurista kaupungeista toiseksi heikoin selvitysprosentti.

-Esimerkiksi omaisuusrikosten määrä kasvoi viime vuonna Turussa 16,9 prosentilla. Työmäärä on kasvanut jatkuvasti ja väki vähenee. Epäsuhta on jatkunut kymmenen vuoden ajan, eikä haasteisiin ole pystytty vastaamaan, kertoo apulaispoliisipäällikkö Matti Nyström Turun poliisista.

Turussa on Nyströmin mukaan menossa tällä hetkellä hyvin voimakas eläkkeelle siirtymisen vaihe. Rikostutkintaan ei ole saatu kokeneita tutkijoita.

Suurinta lasku rikosten selvitysprosentissa oli Kuopiossa, jossa pudotusta oli liki kymmenen prosenttiyksikköä. Paras selvitysprosentti kymmenen suurimman joukossa oli viime vuonna Porissa, missä rikoslakirikoksista selvisi 59 prosenttia. Myös Porissa jäätiin koko maan keskiarvon alle.

Omaisuusrikokset yhä tilastojen kärjessä

Erityisen paljon jää edelleen selvittämättä omaisuusrikoksia. Omaisuusrikoksista jäi viime vuonna selvittämättä kaksi kolmasosaa. Esimerkiksi varkauksista selvisi viime vuonna vain 14,5 prosenttia ja luvattomista käyttöönotoista alle neljännes.

Myös vahingonteot ja ympäristörikokset ovat hankalia selvitettäviä. Vahingonteoista selvisi viime vuonna reilu neljännes ja ympäristörikoksista kolmannes.

Vakavista henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista selviää valtaosa. Poikkeuksen muodostavat raiskaukset, joista jäi edelleen selvittämättä lähes 40 prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat