Mainos

Rikosten määrä kasvussa Suomen lähialueilla

Rikosten määrä on edelleen kasvusuunnassa Suomen lähialueilla, kertoo apulaispäällikkö Rauno Sintonen sisäministeriöstä.

Luoteis-Venäjältä ja Baltian maista viime vuodelta kerätyistä poliisin tilastoista ilmenee, että vaikka esimerkiksi henkirikoksia on sattunut edellisvuotista vähemmän, on rikollisuus kaiken kaikkiaan kasvussa. -Rikollisuus Suomen lähialueilla on pääosin ammattilaisten käsissä ja nämä lonkerot ulottuvat myös rajojen yli. Rikollisuushan ei koskaan jää rajojen sisäpuolelle, vaan vaikuttaa aina myös läheisiin valtioihin, Sintonen sanoo.

Sintonen kuitenkin muistuttaa, että Suomen viranomaiset tekevät paljon yhteistyötä lähialueiden viranomaisten kanssa. Yhteistyö vähentää kasvaneen rikollisuuden mahdollisia vaikutuksia Suomeen.

Rikolliset ovat rötöstelleet Baltian maista kiivaimmin Virossa. Viime vuonna rikoksia tehtiin 10 000 asukasta kohti 425, kun sama luku oli vielä vuonna 1995 260. Latviassa ja Liettuassa rikollisuuden määrä on noussut hitaammin. Viime vuonna siellä kirjattiin noin 200 rikosta 10 000 asukasta kohti. Myös poliisin kirjaamien huumerikosten määrä on harpannut jyrkkään nousuun Virossa. Viime vuonna kiinni jäi kaikkiaan 5 458 huumerikoksen tehnyttä. Myös huumetakavarikkojen määrä on noussut reilusti ja huumeiden salakuljetus Suomeen on yhä yleisempää.

Latviassa tahallisten tappojen ja törkeiden pahoinpitelyiden määrä on laskenut kolmen viime vuoden aikana. Samaan aikaan kuitenkin ryöstörikosten määrä nousi yli tuhannella ja väkisinmakaamisten määrä yli 30:llä.

Liettuassa tahalliset tapot ja niiden yritykset ovat lisääntyneet hieman kolmen viime vuoden aikana. Myös törkeitä pahoinpitelyitä, ryöstörikoksia ja väkisinmakaamisia kirjattiin aiempaa enemmän.

Huumeet riesana Pietarissa

Pietarin alueella rekisteröityjen rikosten määrä kuitenkin laski viime vuonna 4,3 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Rekisteröityjä rikoksia kirjattiin yli 135 000. Prostituoituja Pietarissa arvellaan olevan 5 000 - 7 000. -Prostituutio on pysyvä ilmiö Pietarissa ja sitä ympäröivillä alueilla. Lapsiprostituutiotakin on, mutta tarkkaa määrää ei ole poliisin tiedossa, Sintonen sanoo.

Sintosen mukaan Suomen viranomaisia on varoitettu siitä, että heroiinia ja muita huumeita liikkuu Pietarissa jälleen runsaasti syksyn vähäisempien määrien jälkeen. Heroiini tulee Suomeen juuri Pietarista.

Karjalan tasavallassa taas rikosten määrä nousi viime vuonna ja varsinkin ryöstöjä tehtiin aiempaa enemmän. Vakavat rikokset vähenivät kuitenkin hieman. -Joka neljäs rikos tehtiin alkoholin vaikutuksen alaisena. Karjalan alueella huumeongelma on pahin esimerkiksi Sortavalassa, Pitkärannassa ja Kostamuksessa.

Sintonen puhui Suomen lähialueiden rikollisuustilanteesta Vilnassa tänään pidetyssä päihdetiedotusseminaarissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.