Mainos

Rikokset selviävät aiempaa huonommin

Rikokset selviävät Suomessa aiempaa huonommin. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen Rikollisuustilanne -selvityksen mukaan rikosten selvitysaste on pysynyt kuitenkin korkeana, kun verrataan muihin Pohjoismaihin.

Selvitysprosentti vaihtelee huomattavasti eri rikostyypeissä. Henkirikoksissa selvitysaste on kaikkein korkein eli murhan tai tapon jääminen selvittämättä on erittäin harvinaista. Poliisi selvitti viime vuonna 114 henkirikosta. Tilastoitu selvitysprosentti on korkea myös rikoksissa, jotka tulevat ilmi poliisin oman valvonnan kautta, kuten esimerkiksi liikennerikkomukset. Samoin myös tekijän ja uhrin vuorovaikutusrikoksissa, kuten väkivaltarikoksissa, selvitysprosentti on pysynyt korkeana.

Varkauksia jää selvittämättä

Varkaus- ja vahingontekorikoksissa selvitysprosentti on sen sijaan alhainen. Samoin ryöstörikoksista poliisi pystyi viime vuonna selvittämään vain 45 prosenttia.

Viimeisen kahdentoista vuoden aikana rikosten selvitysprosentti on laskenut useimmissa rikostyypeissä.
Esimerkiksi poliisille ilmoitetuista väkisinmakaamisista selvitettiin aiemmin 65-70 prosenttia, kun viime vuonna niistä selvitettiin enää 58 prosenttia. Myös ryöstöjen selvitysaste on laskenut 60 prosentista 40-45 prosentin tasolle.

Rikosten selvitysaste on Suomessa perinteisesti ollut korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa. Enää etumatka vertailumaihin ei ole niin selvä kuin aiempina vuosina. Ruotsiin verrattuna Suomessa rikosten selvitysluvut ovat kuitenkin edelleen korkeita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.