Riidan jälkeen seksihalut tiessään? Näin seksologi neuvoo toimimaan: "Voi olla todella positiivinen vaikutus suhteeseenne"

Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen 4:18
Katso myös: Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa kokemukseen. Haastattelussa gynekologi Sanna Hänninen.

Mitä tehdä, jos kumppanin ei tee mieli seksiä? Voiko puolison mielen muuttaa? Entä jos itseä ei petipuuhat, vaikka haluaisikin haluta? Seksologi vastaa usein kuulemiinsa kysymyksiin.

Psykoterapeutti ja seksologi Dania Schiftan kertoo MindBodyGreen-sivuston artikkelissaan, millaisia kysymyksiä pitkässä parisuhteessa elävät hänelle usein esittävät.

Yksi Schiftanin usein kuulemista kysymyksistä liittyy haluun. Miten tulisi toimia, jos mieli ei tee seksiä, esimerkiksi ison riidan jälkeen? Vaikka seksiä ei tulisikaan harrastaa pakosta, toisinaan voi itsekin haluta lähentyä kumppaninsa kanssa halut vieneen tilanteen jälkeen. 

– Tietenkään sinun ei tarvitse harrastaa seksiä silloin, tai milloinkaan, seksologi painottaa.

Schiftan kuitenkin huomauttaa, että toisinaan kehoaan voi käyttää tunteisiin vaikuttamiseen, eikä vain toisin päin.

– Viha, huono tuuli ja stressi voivat muuttua paremmaksi, jos sinä ja kumppanisi vietätte mukavaa, intohimoistaa aikaa fyysisellä tasolla. Eikä sitä varten tarvitse olla täydellisessä harmoniassa.

– Seksin harrastamisella riidasta huolimatta voi olla todella positiivinen vaikutus suhteeseenne. Toisaalta, koska seksi ja orgasmit auttavat rentoutumaan, ja toisaalta, koska se on tapa lähentyä jälleen.

Kasvaako ruokahalua ruokaa maistaessa?

Mutta miten voi saada itsensä haluamaan, jos kerta kaikkiaan ei haluta – vaikka haluaisikin haluta? Schiftanilla on yksinkertainen ohje.

– Heittäytymällä siihen, vaikka ei tuntuisikaan siltä.

Seksologi kehottaa menemään kumppanin luo, suutelemaan häntä ja silittelemään hellästi. Tämä saa mielialan lopettamaan laskusuuntansa.

– En tietenkään sano, että seksiä pitäisi harrastaa tahdon vastaisesti. Kyse on vain siitä, että antaa itselleen ja toiselle mahdollisuuden nähdä, kasvaako ruokahalu, kun maistaa ruokaa.

Schiftan kertoo eräästä oppilaastaan, jolla on viisaita sanoja tatuointina: “Kun halailette, korjaatte toisenne.”

Entä jos kumppania ei haluta?

Aina kyse ei kuitenkaan ole omasta halusta. Entä jos itse haluaisi lähestyä kumppaniaan, mutta puolison ei teekään mieli lähteä leikkiin mukaan?

Schiftanin mukaan pariskunnat joutuvat usein ikävään kierteeseen, jossa molemmat syyttävät toisiaan, loukkaantuvat herkästi ja kummallakin on erittäin tarkkoja ajatuksia siitä, miten haluaisi tulla vietellyksi. Mutta ensin pitää miettiä, mitä viettely oikeastaan tarkoittaa.

Schiftan kehottaa pohtimaan, kuinka saa kumppanin tekemään jotain sellaista, jota itse haluaa tehdä. Ensinnäkin silloin pitää tietää, kuinka kumppania voi motivoida osallistumaan.

– Jos esimerkiksi haluat nähdä siirappisen elokuvan, ja tiedät, ettei se ole sen tyyppinen elokuva, josta kumppanisi pitää, sinun pitää olla luova ja miettiä, kuinka saat hänet tulemaan kuitenkin mukaan. Lupaat popcornia ja kehut näyttelijää. Mietit, mikä vetoaa häneen. Jos tiedät hänen heikot kohtansa, hyödynnät niitä, hän toteaa.

Niinpä seksiin liittyen sinun pitää samalla lailla miettiä, kuinka voit tehdä seksin jälleen houkuttelevaksi kumppanillesi, asiantuntija neuvoo. Vain sillä tavoin voit saada hetkellisen haluttomuuden muutettua haluksi. Esimerkiksi tämä viettelevämpää taktiikkaa janonnut mies kyllästyi vaimonsa suorasukaiseen tapaan pyytää seksiä niin, että hänen omat halunsa katosivat.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta seksi ja parisuhde.

Lue myös:

    Uusimmat