Retkeilyn suosion räjähdys on saanut yhä useamman retkeilijän tuntemaan olonsa turvattomaksi: MTV oli poliisin mukana Nuuksion Retkiratsiassa

Poliisilla tehovalvontaa kansallispuistossa, MTV Uutiset Live paikalla – tämä on yleisin luonnosuojelurike 3:53
Viranomaiset suorittavat viikonloppuna tehovalvontaa kansallispuistossa, MTV Uutiset Live paikalla – tämä on yleisin luonnosuojelurike.

Viime vuosi oli ennätysvilkas retkeilyn osalta vapaa-ajan muotona. Retkeilystä ovat innostuneet etenkin ensikertalaiset ja nuoret.

Koronapandemian ja matkustusrajoitusten takia erityisesti kotimaan kansallispuistoissa kävijämäärät kasvoivat, ja käyntejä tehtiin liki neljä miljoonaa. Tänä viikonloppuna Nuuksion kansallispuistossa käyskentelevät myös Länsi-Uudenmaan eräpoliisit, jotka muistuttavat hyvien retkeilytapojen tärkeydestä.

 Poliisien lisäksi metsiin suuntaa myös metsähallituksen jäseniä. Retkiratsia-nimisen tehovalvontakampanjan tarkoituksena on valvoa kansallispuistojen yleistä järjestystä ja vaalia luonnon rauhaa.

Erätarkastaja Tommi Suonpään mukaan retkeilijöiltä on tullut runsaasti yhteydenottoja.

– Tarkoitus on reagoida siihen, että on tullut aivan liikaa yhteydenottoja retkeilijöiltä, jotka ovat huolissaan tästä alueesta ja kokevat ehkä olonsa turvattomaksi. Pyrimme turvaamaan yleistä järjestystä, varmistamaan viihtyvyyttä ja lisäksi turvaamaan luonnon rauhaa ja arvoja alueella, Suonpää kertoo.

Yleisimmät luonnossa tehtävät rikkeet ovat Suonpään mukaan hyvin perinteisiä. Ne liittyvät yleensä tulentekoon, roskaamiseen ja metelöintiin. Yleisesti ottaen retkeilyä valvotaan Metsähallituksen omana työnä henkilökunnan toimesta, sekä viranomaisyhteistyönä, kuten Retkiratsian kaltaisessa kampanjassa.

– Monesti, valitettavasti kun resurssit ovat pienet, niin joudutaan sitten pelkästään reagoimaan kansalaisten ja retkeilijöiden yhteydenottoihin, Suonpää toteaa.

Asenne ratkaisee

Erätarkastajan mukaan retkeilijän oma asenne on tärkeässä osassa, kun listataan vinkkejä sujuvaan eränkäyntiin.

– Se on kuin yleinen kylään kutsu, että mitkä ne yleiset käyttäytymissäännöt on ja muiden huomioon ottaminen sekä mitä tehdään, kun täältä ollaan lähtemässä pois.

Vanhemman konstaapelin Niko Sihvosen mukaan retkeilyn suosion kasvu etenkin kokemattomampien käyskentelijöiden keskuudessa on huomattu myös viranomaisten tehtävissä.

– Tietyllä tavalla se kyllä näkyy johtuen siitä, että tullaan tekemään jotakin muuta kuin retkeilyä, eli aiheutetaan häiriötä. Ihmiset kuitenkin hakeutuvat luontoon sillä tarkoituksella, että halutaan olla rauhassa ja nauttia luonnosta. Sillä se näkyy meidän tehtävissä, Sihvonen kertoo.

Tehtävien määrät kasvoivat koronavuonna

Poliisin näkökulmasta räikeimmät rikkeet luonnonpuistoissa liittyvät henkeä ja terveyttä uhkaaviin rikoksiin, joskin niitä ilmenee harvemmin,

–  Pahoinpitelyrikoksia ja henkeen ja terveyteen liittyviä rikoksia saattaa joskus tapahtua myös tällä alueella ja ne ovat tietysti poliisin tärkein prioriteetti, johon täytyy puuttua. Onneksi se on hyvin vähäistä mutta tapahtuu kuitenkin.

Konstaapelin mukaan kansallispuistossa oli viime vuonna 250 poliisitehtävää. Kasvua vuoteen 2019 oli 70 tapauksen verran.

– Varmaankin tämän koronaviruksen vaikutus korostuu siinä. Ihmiset hakeutuvat enemmän luontoon, Sihvonen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat