Poliisi kohdistaa valvontaa Nuuksion kansallispuistoon – paikalla lisääntyneitä häiriöitä: "Retkeilykulttuuria voisi ajatella eri tavalla"

Retkeily kansallispuistoissa on kasvanut huimasti 2:09
Katso video: Retkeily kansallispuistoissa on kasvanut huimasti.

Poliisi kertoo, että häiriöitä aiheuttavat vain pieni osa puiston vierailijoista. Häiriökäyttäytymiset ovat kuitenkin olleet kasvussa.

Nuuksion kansallispuistosta on tullut poliisin tietoon yöllistä metelöintiä, roskaamista ja laitonta tulentekoa. Tilanteista enemmistö on liittynyt häiriökäytökseen. Varsinaisia rikoksia ei ole juuri ilmoitettu. 

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Liisa Neuvonen on myös tietoinen häiriökäyttäytymisestä.

– Aluejohtajamme otti asiasta yhteyttä poliisiin. He tiedostivat, että kyseessä on oikea ongelma ja reagoivat siihen nopeasti, kertoo Neuvonen.

Metsähallitus on perustanut kampanjan, jossa he ovat pyytäneet retkeilijöitä ilmoittamaan paikoista, joissa he ovat havainneet laittomia tulia. Viikossa ilmoituksia on tullut yli 100.

Nuuksion kansallispuistossa sammutettu metsäpaloja

Neuvosen mukaan Nuuksiossa on sammutettu tänä kesänä kaksi metsäpaloa. Tiedossa ei kuitenkaan ole, mistä palot ovat saaneet alkunsa.

– On tietenkin mahdollista, että ne ovat alkaneet laittomasta tulenteosta, kommentoi Neuvonen.

Neuvonen ymmärtää houkutuksen laittomaan tulentekoon, sillä moni tulentekoon tarkoitetuista paikoista on usein täynnä ihmisiä.

– Tulenteko on osa suomalaisten retkeilykulttuuria, mutta tätä voisi ajatella eri tavalla. Eväiksi voisi ottaa jotakin muuta, kuin esimerkiksi makkaraa.

Puiston infrastruktuuri ei vastaa kysyntää

Koronan myötä kansallispuiston kävijämäärät ovat nousseet. Neuvonen on iloinen, että useampi suomalainen on löytänyt tiensä luontoon.

Hän myöntää, että puiston infrastruktuuri ei kuitenkaan vastaa nykyistä kysyntää.

– Yritämme kehittää sitä. Toivomme ihmisiltä kuitenkin malttia.

Lue myös:

    Uusimmat