Kansallispuistojen kävijämäärät räjähtäneet koronakevään jälkeen – tungos tuonut myös ongelmia: roskaamista, tihutöitä, luvattomia tulia ja eläinten häirintää

Retkeily kansallispuistoissa on kasvanut huimasti 2:09
Uutisaamu kertoi retkeilyn suosion huimasta kasvusta – katso video tästä.

Retkipolut ja kukoistava luonto ovat houkutelleet yhä enenevissä määrin retkeilijöitä koronakevään jälkeen koittaneena kesänä. Nopeasti kasvaneet kävijämäärät ovat aiheuttaneet erilaisia lieveilmiöitä.

Nuuksion kansallispuistossa ihmiset ovat käyttäytyneet välillä jopa välinpitämättömästi luontoa ja muita retkeilijöitä kohtaan.

– Juhannuksenakin oli vähän sellaista festarimeininkiä, ja selkeästi enemmän roskaamista sekä tihutöitä. Luvattomia tulia on tehty paljon ja häiritty eläimiä, kertoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Liisa Neuvonen.

– Pitäisi kuitenkin muistaa, että kansallispuistot ovat luonnonsuojelupalveluita. Olemme täällä kyläilemässä ja eläinten koti on täällä.

Retkeilyn suosio näkyy tungoksena pääkaupunkiseudun kansallispuistoissa

Esimerkiksi Sipoonkorven kansallispuistossa kävijämäärät jopa kolminkertaistuivat kevään aikana. Myös Nuuksion kansallispuistoissa poikkeusolot kasvattivat retkeilijöiden määrää huomattavasti edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Koronarajoitusten alkamisesta aina Uudenmaan eristyksen loppuun saakka kävijämäärät lähes tuplaantuivat Nuuksiossa.

– Mielestäni se on tosi hieno trendi, että luonnossa tykätään liikkua ja nyt kävijämäärät ovat lisääntyneet, toteaa Natura Vivan toimitusjohtaja Ilkka Lariola.

Kesäkuun helteet houkuttelivatkin ennätysmäärän retkeilijöitä Natura Vivan palvelujen ääreen Nuuksioon. Siellä kesästä voi nauttia esimerkiksi meloen tai suppaillen.

– Jos saadaan vielä kaikki noudattamaan fiksusti pelisääntöjä, niin sehän on vaan hieno tilanne. Täällä Suomessa luontoa vielä riittää kuitenkin, Lariola muistuttaa.

Oikeaoppinen retkeilyetiketti on valttia

Retkeilijöitä halutaankin muistuttaa oikeaoppisesta retkeilyetiketistä, jotta kaikkien olisi turvallista viettää aikaa kallisarvoisissa kansallispuistoissa. 

– Suositaan valmiita reittejä, tehdään tulet ainoastaan luvallisille tulipaikoille, tarkistetaan aina metsäpalovaroitus ja otetaan aina omat eväät mukaan, Neuvonen luettelee.

– Sitten jos leiriydytään kansallispuistoissa, niin ainoastaan niille paikoille, jonne on luvallista leiriytyä.

Kansallispuistossa pätee roskattoman luonnon periaate. Kaikki mitä metsään tuo tullessaan, se myös viedään pois kierrätykseen asti.

– Luonto ja metsä on annettu lainaksi, niin pidetään se siinä kunnossa kuin löydettiin, Nuuksiossa retkeillyt Tore Gulbrandsen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat