Korona-aika nostatti retkeilybuumin, joka ei näytä hyytymisen merkkejä – uusi opas kokoaa kaiken Suomen kansallispuistoista ja retkeilyalueista yksien kansien väliin

Tuore kirja kertoo kansallispuistojen parhaat retkeilykohteet 9:19
Tuore kirja kertoo kansallispuistojen parhaat retkeilykohteet – katso lisää aiheesta tästä!

Viikonloppuna ilmestyi uudistettu painos retkeilyoppaasta, Kansallispuistot tutuiksi Suomi, joka kokoaa kaikki kansallispuistot ja retkeilyalueet yksien kansien väliin. Oppaan ovat kirjoittaneet Mikko Sorsa ja Pepe Forsberg.

Toinen tekijöistä, tietokirjailija ja Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg vieraili MTV:n Uutisaamussa puhumassa uudistetusta oppaastaan. Forsbergillä on monen vuoden kokemus kansallispuistoista.

Forsbergin mukaan innostus kansallispuistoihin lähtee vähitellen. Kansallispuistoista on hänen mukaansa joka kerta mahdollisuus nähdä jotain uutta.

– Kun yhteen menee niin, sen jälkeen haluaa mennä niihin muihinkin. Eli tuli tosiaan käytyä yhdessä ja sen jälkeen on tullut kierrettyä.

Kiinnostus kansallispuistoihin on lähtöisin jo Forsbergin lapsuudesta, sillä koko suku on hänen mukaansa luontoihmisiä Pohjanmaalta.

– Vanhemmat ovat tietysti vieneet lintutorneille ja muihin tämmöisiin elämyksellisiin paikkoihin.

Forsberg on käynyt kaikissa kirjan kansallispuistoissa, ja kirja onkin syntynyt metsässä ollessa paikan päällä.

– Olen pitänyt päiväkirjaa joka päivä metsässä ollessani.

Mikä tekee kansallispuistosta kansallispuiston?

Jotta aluetta voidaan kutsua kansallispuistoksi, vaaditaan paikallista aktiivisuutta.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Jonkun paikallisen täytyy tehdä aloite sille, että esimerkiksi luontoarvon tai muun syyn takia lähtee tekemään aloitteen, esimerkiksi kunnan tai kaupungin päätettäväksi. Myös yksityinen henkilö voi hakea kansallispuistostatusta, Forsberg kertoo.

Retkeilyoppaassa on mukana yhteensä 41 kansallispuistoa ja 5 retkeilyaluetta. Kirjaa on työstetty viimeisen kuuden vuoden ajan.

– Ollaan pyritty mahdollisimman kattavasti saamaan tietoa kansallispuistoittain. Kirjassa on myös QR-koodit, joiden avulla voi tarkastella esimerkiksi Kansallispuistot tutuiksi -Facebook-ryhmän kaikki julkaisut sekä yleistietoa säätiedoista.  

Kiinnostus retkeilyä kohtaan kasvoi korona-aikana

Luonnonperintösäätiössä on Forsbergin mukaan huomattu, että kiinnostus retkeilyä kohtaan ei ole hiipunut koronan myötä vaan pikemminkin lisääntynyt.

– Retkeilyreiteille on tullut paljon enemmän ihmisiä ja Suomessa on monipuolisesti kansallispuistoja, joihin ihmisten luontoinnostus jakautuu tasaisesti. Kansallispuistoissa on jokaiselle jotain vauvasta vaariin.

Retkeilyopas johdattaa niin aloittelijan kuin kokeneenkin retkeilyn saloihin.

– Kannattaa aloittaa esimerkiksi siitä, että menee retkeilykurssille, niin tietää, mitä on olla yö metsässä. Kirjassa on vinkkejä myös tosi vaativiakin juttuja kokeneimmille vaelluksen tekijöille, Forsberg sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat