Rengashotelleissa makaavat kesärenkaat ratsattiin – tulokset saattavat hirvittää heikoimpia

Mitä renkaan kyljessä olevat numerot ja kirjaimet tarkoittavat? 2:18
Mitä renkaan kyljessä olevat numerot ja kirjaimet tarkoittavat? Näin tulkitset rengasmerkintöjä.

Moni suomalainen ajaa tulevanakin kesänä huonokuntoisilla renkailla. Vaikka sakoillta vielä juuri ja juuri säästyisikin, on kulunut rengas aina riski liikenneturvallisuudelle. Alan toimijat suosittelevat kesärengassarjan uusimista, kun urasyvyyttä on alle neljä millimetriä. Laki kuitenkin sallii ajamisen huomattavasti tätä matalammilla urasyvyyksillä.

Rengasketju Vianor kertoo tiedotteessaan tutkineensa sen säilytyksessä olevien kesärenkaiden urasyvyyttä. Se sanoo toimivansa näin joka vuosi ja laativansa raportin niin kesä- kuin talvirenkaidenkin kunnosta.

Vianorin mittausten mukaan 67 prosenttia sille säilytykseen jätetyistä kesärenkaista ovat hyvässä kunnossa, eli niiden urasyvyys on yli neljä millimetriä. Turvasuosituksen alle jääviä renkaita oli kuitenkin jopa 33 prosentilla rengashotelliasiakkaista, ja jopa 12 prosentilla urasyvyys oli alle kolme milliä.

Lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 milliä, mutta niin Autonrengasliitto kuin Autoliittokin suosittelevat vähintään neljän millin urasyvyyttä. Tätä kuluneemmilla renkailla esimerkiksi vesiliirtoon joutumisen riski kasvaa merkittävästi sadekelillä.

Vianorin mukaan pääkaupunkiseudulla ja Turussa ajetaan muuta Suomea paremmilla renkailla, sillä turvasuosituksen ylittäviä renkaita on 70 prosenttia säilytyksessä olevista kesärenkaista. Kaikkein huonokuntoisimmat renkaat löytyvät Rovaniemeltä Kokkolaan ulottuvalla alueella, jossa 14 prosentissa renkaista urasyvyys jää alle kolmen millin.

Lähde: Vianor

Lue myös:

    Uusimmat