Rene Fasel ei luovuta – pitää kiinni jääkiekon MM-kisoista Valko-Venäjällä: "Emme anna politiikan ottaa meitä panttivangikseen"

Valko-Venäjän protesteissa pidätetty 6700 ihmistä, ainakin kaksi mielenosoittajaa kuollut 1:53
MTV:n uutiset 13. elokuuta: Valko-Venäjän protesteissa pidätetty 6 700 ihmistä, ainakin kaksi mielenosoittajaa kuollut

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel uskoo yhä, että ensi kevään MM-kisat voidaan järjestää Valko-Venäjällä. Koronavirustartunnan takia karanteenissa oleva Fasel kertoi asiasta sveitsiläisen Watson-nettiuutissivuston puhelinhaastattelussa.

– Emme anna politiikan ottaa meitä panttivangikseen. Historia opettaa, että urheilutapahtumien boikotointi, kuten 1980 ja 1984 olympialaisissa, ei ole koskaan hyödyttänyt mitään. Urheilu kuuluu ihmisille, yhdistää ihmisiä ja jääkiekossa perinteemme on, että emme taivu politiikan edessä ja että teemme osamme kansainvälisen yhteisymmärryksen eteen, Fasel sanoi.

Faselin ja IIHF:n pääsihteerin Horst Lichtnerin piti tiistaina matkustaa Minskiin keskustelemaan paikallisten jääkiekkopäättäjien kanssa Valko-Venäjän poliittisesta tilanteesta ja koronan levinneisyydestä maassa, mutta Faselin koronatartunta esti matkan.

Latvia on ilmoittanut, ettei se halua järjestää kisoja Valko-Venäjän kanssa

Valko-Venäjän on määrä järjestää miesten MM-turnaus Latvian kanssa touko-kesäkuussa, mutta Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen takia kisaisännyys on vastatuulessa. IIHF:n hallitus lykkäsi marraskuisessa kokouksessaan päätöstä asiasta. 

– En luovu toivosta, että poliittinen tilanne Valko-Venäjällä normalisoituu niin, että MM-kisat ovat mahdolliset. Minun tapanani ei ole luovuttaa. Taistelen niin kauan kuin toivonkipinä on olemassa, Fasel selvitti.

Faselin oli tarkoitus matkalla tavata Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka.

– Minun tapanani ei ole kirjoitella kirjeitä ja esittää niissä vaatimuksia. Haluan vakuuttua oloista paikalla henkilökohtaisesti ja selvittää tilannetta keskustelemalla vastuullisten kanssa, Fasel selitti.

MM-kisojen toinen isäntämaa Latvia on jo ilmoittanut, ettei se halua järjestää kisoja yhdessä Valko-Venäjän kanssa. Fasel väläytti MM-kisojen järjestämistä kokonaan Valko-Venäjällä.

– Meillä oli 2014 Minskissä upeat MM-kisat 640  000 katsojan kanssa, Fasel sanoi.

Ihmisoikeusloukkauksien lisäksi Valko-Venäjän koronatilanne huolettaa monia, mutta se ei pysäytä Faselia.

– Silloin on ajateltavissa, että koko MM-kisat pidetään ilman yleisöä Latviassa. Järjestäjät ovat valmiita siihen. Kulut olisivat valtavat ja käteen jäisi pelkkä musta nolla, mutta haluamme ehdottomasti järjestää nämä MM-kisat, Fasel vakuutti. 

Lue myös:

    Uusimmat