Näin kiekkopomo René Fasel kommentoi kohuttua tapaamistaan Lukashenkan kanssa – Minsk yhä ykkösvaihtoehto MM-kisaisännäksi

39:08

Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF:n) puheenjohtajan René Faselin ja Valko-Venäjän itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukashenkan tapaaminen on kohauttanut jääkiekkopiirejä. Fasel kertoo IIHF:n verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa, mistä tapaamisessa oli kyse.

Faselin mukaan tapaaminen Lukashenkan kanssa oli määrä järjestää jo joulukuussa, mutta koronatilanteen vuoksi matka saatiin aikaiseksi vasta nyt.

– Normaalitilanteessa tällaiset tapaamiset ovat yleisiä. IIHF:n delegaatio tapaa MM-kisojen järjestäjämaiden johtoa yleensä yhden tai kaksi kertaa keskustellakseen erilaisista asioista turnauksen ympärillä. Nykyisessä tilanteessa IIHF:lle oli elintärkeää esittää huolensa suoraan Valko-Venäjän johdolle, huolet, jotka eivät liity vain maan MM-kisaorganisaatioon vaan myös maan tilanteeseen.

Fasel tapasi Lukashenkan lisäksi Valko-Venäjän pääministerin ja urheiluministerin sekä edustajia MM-kisaorganisaatiosta ja maan jääkiekkoliitosta.

– Tavoitteemme MM-kisojen järjestämisestä ei ole muuttunut, mutta monet muut asiat ovat. IIHF on syvästi huolissaan Valko-Venäjän kyvystä järjestää kisat turvallisesti koronaolosuhteissa, ja IIHF:llä on meneillään tutkinta Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtajaan liittyen. Tämän lisäksi maan epävakaa tilanne on vaikuttanut kisojen valmisteluihin ja nostanut esiin useita perusteltuja huolia joukkueilta, faneilta ja eri maiden johdolta.

– Emme voi jättää näitä huolia huomiotta, mutta joukkueet ja yhteistyökumppanit ovat riippuvaisia kyvystämme löytää keino MM-kisojen järjestämiseksi. Näiden ongelmien ratkaiseminen edellyttää sitä, että säilytämme avoimen ja rakentavan keskusteluyhteyden Valko-Venäjän johdon kanssa, koska kaikki lähtee maan hallinnosta.

Fasel kertoo esittäneensä Lukashenkalle ja kumppaneille useita vaatimuksia, jotka näiden on täytettävä, että MM-kisat voitaisiin pelata suunnitellusti Minskissä.

– Vaatimuksemme eivät liity urheiluun vaan politiikkaan, mutta koemme näiden vaatimuksien olevan välttämättömiä, että kisat voitaisiin järjestää turvallisesti.

Fasel tiedostaa, että tapaamisesta välittynyt julkisuuskuva ei mairittele sen paremmin häntä kuin hänen johtamaansa liittoa. Julkisuuskuva on kuitenkin Faselin mukaan osittain väärä.

– Se, että kyseessä olisi ollut vain ystävällismielinen tapaaminen, ei pidä täysin paikkaansa, eikä se ollut meidän tarkoituksemme. Tässä tapaamisessa oli vakava sävy, ja IIHF nosti pöydälle vaikeita kysymyksiä. Odotamme Valko-Venäjän hallituksen noudattavan sitoumuksiaan täyttääkseen IIHF:n vaatimukset.

IIHF:n varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan MM-kisojen kohtalosta päätetään vielä tammikuun aikana. Faselin mukaan Valko-Venäjällä pitää tapahtua paljon, että MM-kisat voitaisiin järjestää Minskissä.

– Emme ole niin naiiveja, että kuvittelisimme MM-kisojen ratkaisevan koko maan ongelmat, mutta tämä ei tarkoita sitä, ettemmekö voisi tutkia sitä, voiko IIHF saada aikaan jonkinlaista positiivista muutosta.

– Jos MM-kisoja päätetään viedä eteenpäin yhdessä Minskin kanssa, meidän täytyy luoda järjestelmä, jonka kautta voimme varmistua siitä, että Valko-Venäjän hallitus tekee konkreettisia toimia täyttääkseen vaatimuksemme. Muuten MM-kisojen järjestäminen ei ole mahdollista. Odotamme saavamme pian katsauksen hallituksen käytännön toimista vaatimusten täyttämiseksi. Nämä ovat ratkaisevia asioita, emmekä voi edetä asiassa, ellei näihin toimiin tartuta pikaisesti.

MM-kisojen järjestäminen Minskissä on kuitenkin edelleen IIHF:n ykkösvaihtoehto.

– Tällä hetkellä ei harkita mitään muita vaihtoehtoja.

Toisaalta Fasel kertoo IIHF:n saaneen kisojen järjestämiseen liittyen ehdotuksia Tanskasta, ja liitto käy tällä hetkellä keskusteluja myös Slovakian kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja