Mainos

Rekkakiista toistaiseksi ohi

Kuorma-autoliitto ei luota Venäjän-kuljetusten välirauhaan: lupia on peruttu ja autoja palautettu

Suomen ja venäjän rekkakiista on toistaiseksi ohi. Venäjä on perunut TIR-kuljetuyksia koskeneen saattovaatimuksen toistaiseksi. Saattovaatimushan käytännössä lopetti suomalaisten rekkojen tietyt kuljetukset Venäjällä kokonaan. Saman tien suomalaiset peruivat venäläiseille rekoille määrätyt rajoitukset.

Venäjän odotetaan päättävän ylihuomiseen mennessä, miten kiista ratkaistaan lopullisesti. Periaatteessa saattokuljetusmääräystä ei ole peruttu, mutta sen täytäntöönpano on keskeystyksissä.

Venäjän tullikomitean maanantaina tänään perumat suomalaisrekkojen saattovaatimukset eivät vakuuta Kuorma-autoliittoa kuljetusten välirauhasta. Nyt kiikastaa matkaluvista, joita on liiton mukaan peruttu rankasti. Asia tuli tietoon illalla, kun Pelkolan tullissa Svetogorskissa käännytettiin viisi suomalaisrekkaa takaisin. Taipalsaarelaisen Pekka Lisitsinin autoja oli Svetogorskissa menossa muutaman muun suomalaisrekan kanssa Venäjän puolelle. Tämä viiden auton letka käännytettiin kuitenkin takaisin Suomeen. Venäläisen tullin seinässä oli venäjänkielinen lappu, jossa sanottiin, että suomalaisille myönnettävien matkalupien numerot 364701-429700 on peruutettu.

Kuorma-autoliiton viestintäpäällikkö Juha Norppa-Rahkola kertoo lisäksi, että liitto selvittää tiistaiaamuna ensi töikseen, onko kaikki loput matkaluvat tälle vuodelle peruutettu, vai mistä asiassa on kysymys.

Matkalupaa tarvitaan aina rekan mennessä rajan yli. Jos sitä ei ole, ei rajan yli pääse. Maiden väliset tieviranomaiset sopivat matkaluvista vuosittain. Esimerkiksi tälle vuodella on sovittu 120000 matkaluvan kiintiö niin venäläisille kuin suomalaisille kuorma-autoille.

Illalla lisää käännytyksiä

Myöhemmin illalla myös Nuijamaan vastaiselta rajalta tuli tietoja muutamista käännytetyistä suomalaisrekoista. Nuijamaan vastaisella rajalla kerrottiin käännyttämisen syyksi samat matkalupien numerot kuin Svetogorskissa. Nuijamaalla aiheutti lisäyllätyksen se, että suomalaiskuljettajien lupia väitettiin varastetuiksi.

Vastavetona suomalaiset viranomaiset eivät laske Nuijamaalta venäläisiä kuorma-autoja Suomeen ennen tiistaiaamua. Norppa-Rahkola kertoi saaneensa tämän tiedon liikenneministeriön tieliikenneosastolta. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.