Mainos

Rehnin esitys: Euro turvattava kovilla sakoilla

EU-komissio esittää tiukkoja rangaistuksia talouskuria rikkoville euromaille. Pahimmillaan euromaa voisi joutua maksamaan sakkoa 0,2 prosenttia bruttokansantuotteestaan.

EU:n talouskomissaari Olli Rehnin valmisteleman esityksen mukaan maiden talousongelmiin puututtaisiin nykyistä aiemmin ja tiukemmin. Tarkoituksena on korjata valuviat, jotka EU:n vakaus- ja kasvusopimukseen jäi yhteistä valuuttaa luotaessa.

Jatkossa euromaiden olisi hyvinä aikoina luotava riittävä puskuri huonojen päivien varalle. Jos maa poikkeaisi tästä päämäärästä liikaa, se joutuisi tekemään talletuksen, josta sille maksettaisiin korkoa.

Jos maan velka- ja alijäämäkehitys ylittäisi sallitun, maa joutuisi tekemään korottoman talletuksen. Se muutettaisiin sakoksi, jos maa ei ryhtyisi riittäviin toimenpiteisiin. Summa olisi 0,2 prosenttia BKT:stä eli esimerkiksi Saksan kohdalla tämä olisi lähes 5 miljardia euroa, ja Suomenkin osalta 340 miljoonaa.

Ei automaattista rangaistusta

Tähän mennessä EU:ssa ei ole käytetty olemassa olevia rangaistusmahdollisuuksia EU:n vakaus- ja kasvusopimusta rikkovia maita kohtaan, vaikka siihen olisikin ollut aihetta. Tästä syystä esimerkiksi Suomi on vaatinut, että jatkossa rangaistukset lankeaisivat sopimusta rikkoville maille automaattisesti ilman, että annettaisiin tilaa poliittisille lehmänkaupoille. Komissio kuitenkin päätti jättää poliittista liikkumavaraa: komission ehdottama rangaistus astuisi voimaan, ellei jäsenmaiden enemmistö kaataisi ehdotusta.

Jotta uudistus astuu voimaan, jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin on hyväksyttävä se. On herännyt epäilyjä, että jäsenmaat eivät olisi enää valmiita näin kovin tiukennuksiin. Tilanne oli toinen, kun talouskriisi velloi pahimmillaan, ja kaikki maat peräänkuuluttivat tiukempia toimia.

Euroopan parlamentissa puolestaan käydään jo kovaa keskustelua siitä, miten paljon talouspolitiikkaa pitäisi yhtenäistää.

Katso Helena Petäistön juttu Brysselistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.