Mainos

Rehnille ajetaan jatkoaikaa Brysselissä

Suomi on ryhtynyt pelaamaan EU:n tulevaa johtajapeliä ainakin ulospäin aktiivisemmin kuin yksikään muu jäsenmaa. Viime viikolla - parahiksi ennen Irlannin kansansänäänestystä - Suomen hallitus päätti asettaa ehdokkaakseen nykyisen laajentumiskomissaarin Olli Rehnin. Ja tänään pääministeri Matti Vanhanen kävi jo EU:n vuorossa olevan puheenjohtajan, Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin pakeilla - Reinfeldtin vastuulla ovat neuvottelut unionin tulevasta presidentistä ja ulkopolitiikan korkeasta johtajasta.

-Kerroin luonnollisesti sen, että että Suomen hallitus on tehnyt virallisen päätöksen että Olli Rehn tulee olemaan ehdokkaamme komissioon jossa hän on käytettävissä erilaisiin tehtäviin, Vanhanen kertoo

Suomen hallituksen unelma olisi Rehnille tehtävä, jossa hän toimisi sekä komissaarina että niinkutsuttuna ulkoministerinä, mutta vielä on esteitä voitettavana ennenkuin uutta johtoa päästään valitsemaan. Tsekki ja Puola eivät ole vielä vahvistaneet Lissabonin sopimusta. Ja niin kauan kuin asia on auki, koko perustuslakiuudistus on jäissä, myös se, saako EU ylipäätään presidenttiä ja korkeaa ulkopoliittista edustajaa.

Presidentin virka on ilmeisesti sosialistien, ja ehdolle on heitetty myös Paavo Lipposen nimi. Vanhanen ei kuitenkaan kerro, tuliko Lipposen nimi esille keskusteluissa millään tavalla.

-En sen enempää käy luottamuksellisia keskusteluja kertomaan, totesi Vanhanen.

Vanhanen kertoo tsekkikolleegansa päivitelleen, että maan hyväksyntä Lissabon-paperiin saattaa kestää vielä jopa puoli vuotta.

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.