Rehn: Wallenberg yritti painostaa hävittäjäkauppoihin

Entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn (r.) pitää kiinni väitteestään, että Ruotsin talouselämän mahtivaikuttaja Peter Wallenberg yritti painostaa Suomea tilaamaan uudet taisteluhävittäjät Ruotsista.

Kuvaus tapahtuneesta sisältyy tänään julkistettuun Rehnin 90-luvun vuosista kertovaan kirjaan "Kaikki on mahdollista". Ennakolta julkisuuteen tullut painostusväite on herättänyt suurta huomiota myös Ruotsissa. Wallenbergin edustaja on kiistänyt tapahtuneen.

-En ole sellainen typerys, että keksisin tällaisen jutun mistään maailman syystä, Rehn sanoi kirjansa julkistamistilaisuudessa.
Rehn vastasi Esko Ahon (kesk.) hallituksen puolustusministerinä hävittäjähankinnan valmistelusta. Hän kertoo kirjassaan, miten eri valmistajien taholta yritettiin eri tavoin vaikuttaa Suomen hankintapäätökseen. "Törkeimmin" käyttäytyivät ruotsalaiset.

Rehn kertasi tiedotustilaisuudessa keskusteluaan Wallenbergin kanssa ja kertoi siitä hieman enemmän nyt kuin kirjassa. Rehn oli itse arvellut, että ruotsalaisten voi olla vaikeaa löytää uusia vastaostoja, kun heillä on jo investointeja Suomessa, ja Suomi vaatii, että vastaostot ovat uusia. Rehnin mukaan Wallenberg vastasi "aika ikävällä tavalla", että onko parempi, että ruotsalaisten pitää ehkä arvioida uudelleen aiempia sijoituksiaan, jos nämä eivät tule kysymykseen.

Presidenttiehdokkuus harkinnassa

Viime presidentinvaalissa kakkoseksi jäänyt Rehn aikoo kertoa aikaisintaan ensi tammikuussa, ryhtyykö hän ehdokkaaksi vuoden 2000 vaaliin.
-Päätökseni on vielä aivan aidosti auki, uskokaa tai älkää, Rehn vakuuttaa toimittaja Saska Snellmanin toimittamassa Rehn-kirjassa.
Rehnin mukaan ratkaisuun vaikuttaa se, jatketaanko hänen toimikauttaan YK:n erityislähettiläänä Bosniassa tai tuleeko tarjolle muita kansainvälisiä tehtäviä.

Vaa'assa painavat myös oma ja läheisten hyvinvointi sekä se, mitä presidentin valtaoikeuksille tapahtuu.
-Jos aika ajoin voimistuvat vaatimukset presidentin vallan riisumisesta toteutetaan, niin ainakin oma kiinnostukseni tehtävään vähenee saman tien, Rehn toteaa.

Samalla hän tulee paljastaneeksi, että haasteen ottaminen kyllä houkuttaa.
-Joka tapauksessa lähtökohtani vaaleihin olisi nyt aivan toisenlainen kuin vuonna 1994. Silloin minä lähdin pohjalta hankkimaan siedettävää lopputulosta, mutta nyt minulla ei voisi olla kuin yksi päämäärä: voitto, Rehn pohdiskelee.

Viime mittelöstä Rehnille jäänyt karvas maku ei ole hävinnyt. Hänet leimattiin matalamielisellä tavalla "hienostorouvaksi Kauniaista". Martti Ahtisaari suhtautui kilpakumppaniinsa "oudolla ylimielisyydellä". Tämän taustavaikuttaja Lasse Lehtinen yritti saada Rehnin paljastamaan omat korttinsa vain hieman ennen, kuin Ahtisaaren ehdokkuus tuli julki.

Ahtisaaren arvosteleminen oli virhe

Omaksi virheekseen Rehn myöntää sen, että hän ryhtyi arvostelemaan Ahtisaarta siitä, että tämä - ulkoministeriön korkeimpana virkamiehenä - oli EU-jäsenyysneuvottelujen ratkaisuvaiheessa poistunut Geneveen YK-tehtäviin.
-Valtavan kiireen ja paineen keskellä en ehtinyt kuunnella tarpeeksi tarkasti oman intuitioni ääntä, vaan erehdyin alueelle, joka ei ollut minua itsenäni, Rehn selittää tapahtunutta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat