Tapahtuma-ala saa lisää tukirahaa – Annika Saarikko MTV Uutisille: "Tämä toimiala tarvitsee kipeästi taloudellista tukea"

3:02
Tapahtuma-alan kriisi on saanut alan ahdinkoon ja osoittamaan mieltään – ministeri Annika Saarikko lupaa rahallista tukea tapahtumien järjestäjille.

Vuosi 2020 on ollut tapahtuma-alalle karmaiseva, kun koronarajoitukset ovat tehneet tapahtumien järjestämisestä hyvin vaikeaa. Ministeri lupaa nyt lisää tukirahaa.

Tapahtuma-alan yritysten liikevaihdot ovat pudonneet hurjia prosentteja ja alan tulevaisuus näyttää lohduttomalta, kun koronavirus tulee vaikeuttamaan alan toimintaa vielä pitkään. 

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo Twitter-tilillään, että tapahtuma-alan tilanne halutaan ottaa hallituksen käsittelyyn vielä ennen joulua. 

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö tulevat tekemään hallitukselle esitykset tapahtuma-alan rahallisesta tuesta.

Summaa Saarikko ei vielä paljasta.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön kautta tuetaan liikunta- ja kulttuurialaa ja työ- ja elinkeinoministeriö hakee tapoja auttaa laajasti tapahtuma-alan yrityksiä mahdollisimman nopealla aikataululla, ministeri kertoo tviitissään. 

"Liian osa toimijoista on jäänyt tukien katveeseen"

Opetus- ja kulttuuriministeriössä käydään parhaillaan läpi, voisiko tuet toteuttaa nykylainsäädännön puutteissa.

Näin rahat saataisiin nopeasti tapahtuma-, kulttuuri- ja urheilutoimijoille ilman eduskuntakäsittelyä.

– Tämä toimiala tarvitsee kipeästi taloudellista tukea, Saarikko kommentoi MTV Uutisille.

Kulttuurin alalla tukea on Saarikon mukaan jaettu poliittisina päätöksinä jo 110 miljoonan euron edestä. Viimeiset osuudet tuosta potista ovat vielä jakamatta.

Rahaa jaettaessa on nyt tarkoitus huomioida, etteivät kulttuurista vastaa vain artistit, vaan kokonaiset tuotantoketjut "äänentoistosta roudariin ja lipunmyyntiin".

– Nykyisillä tukimuodoilla liian merkittävä osa tapahtuma-alan toimijoista on jäänyt yhteiskunnan tukien katveeseen, Saarikko sanoo.

Ministerin mukaan parhaillaan laaditaan tulevaa varten myös turvallisten tapahtumien periaatteita. Ne tulevat eräänlaisena standardisointina erilaisille tapahtumille.

– Vähän ikään kuin laadun ja turvallisuuden takeet. Voimme kokea turvallisuuden tunnetta, kun kukin meistä aikanaan osallistuu tapahtumiin, kun saadaan taas Suomi liikkeelle.

Tapasi alan toimijoita – mukana SM-liigankin edustaja

Ministeri kertoo tavanneensa tänään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmisen, Tapahtumateollisuus ryn, Music Finlandin sekä SM-liigan edustajia, joiden kanssa ministeri on käynyt keskustelua siitä, miten alan ahdinkoa voisi helpottaa pahentuneen koronakriisin keskellä. 

– Rajoituksista vastaavat virastot, Sosiaali- ja terveysministeriö sekä tapahtuma-ala pitää saada yhdessä rakentamaan toimintatapa ja reunaehdot, joilla tapahtumat voi järjestää tautitilanteen sallimissa rajoissa, ministeri kirjoittaa Facebookissa. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Saarikko huomauttaa, että katseen täytyy olla myös tulevaisuudessa. 

– Myös kestävän kasvun ohjelman varoja on ohjattava tukemaan luovien alojen ja tapahtuma-alan toipumista koronakriisistä. Luovat alat ovat täynnä mahdollisuuksia uuden kasvun, talouden ja ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta, Saarikko kirjoittaa.

8:17
Matkailu- ja tapahtuma-alan ahdinko iskee myös kaupunkien tuloihin – näin kriisi oli vaikuttanut syyyskuuhun mennessä!

Juttua täydennetty kello 16.03 ministerin kommenteilla MTV Uutisille. Lisäksi otsikkoa muokattu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja