Tämä video näyttää ravintoloiden koronarajoitukset kaikessa hulluudessaan – esityksen alkaessa 70 ihmistä häädetään ulos, ja he suuntaavat viereiseen karaokebaariin

Video havainnollistaa koronarjoitusten ison ongelman – esityksen alkaessa 70 ihmistä häädetään ravintolasta, suuntaavat viereiseen karaokeen 3:48
Video havainnollistaa tapahtuma-alan kurimuksen korona-aikaan: asiakkaita häädetään ravintolasta, kun esitys alkaa!

Mikkelissä toimiva Teatteriravintola ILO havainnollistaa hullunkurisia koronarajoituksia talkoovoimin toteutetulla parodiavideolla.

Ravintolassa on alkamassa musiikkiesitys. 90 asiakkaasta 70 joutuu poistumaan, sillä esityksen alkaessa illallinen muuttuu yleisötapahtumaksi.

70 asiakasta siirtyy ulos odottamaan, että reilun tunnin musiikkiesitys on ohi. Odotus tuskastuttaa, ja kireä pakkanen ajaa joukkion viereiseen karaokeravintolaan.

– Kuvattiin tämä havainnollistamaan, miten äärimmäisen epäloogiset nämä rajoitukset ovat, yrittäjä Pauliina Hukkanen kertoo.

Ei enää teatteriravintola

Koronarajoitukset ovat pakottaneet teatteriravintolan muuttamaan toimintakonseptiaan täysin. Nyt ILO voi olla vain ravintola, jossa tähtiesiintyjien show't hoidetaan tarjoilijan roolissa.

– Lounaat tarjoilee milloin Seela Sella, milloin Ulla Tapaninen tai Ali Jahangiri, Hukkanen sanoo.

Ravintola ei saa mainostaa ruokailujaan esityksinä, mutta voi sisällyttää illalliskorttiin musiikkia, tanssia, laulua tai puhetta, kunhan niihin ei myy erikseen lippuja. Asiasta on keskusteltu aluehallintoviraston kanssa.

– Tässä kierretään byrokratiaa laillisesti, Hukkanen toteaa.

Ravintolarajoitukset lievemmät

Kun nyt ravintolan konseptia mainostetaan ja myydään ruokailuna, saa 120 asiakaspaikasta täyttää kolme neljäsosaa eli 90. Esitykset hoidetaan ruokailun lomassa.

Jos ILO toimisi tavallisella liikeideallaan tapahtumaravintolana, saisi nykyisillä Etelä-Savon koronarajoituksilla asiakkaita olla 20. Juuri tätä hullunkurista tilannetta videolla havainnollistetaan.

– Kysymys kuuluu, että tarttuuko se virus helpommin, kun muusikko soittaa kitaraa lavalla.

Seela Sella tarjoilijana

Esimerkiksi konkarinäyttelijä Seela Sellan joulukuinen esitys siirrettiin ensin täksi kevääksi. Nyt esitystä ei edelleenkään saa järjestää teatterina, vaan se on verhoiltu ruokailutilaisuudeksi.

– Olemme joutuneet kontaktoimaan satoja asiakkaita, ja kysytty, että onhan teille ok maksaa lipusta kahdeksan euroa enemmän ja ottaa siihen tämän lohikeitto ja kahvi, kun tämä esitys ei ole enää esitys vaan lounas, jonka tarjoilee joku artisti, Hukkanen kertoo.

Hukkanen pitää tilannetta ”suurena vitsinä”.

– Tästä tulee mieleen menneiden vuosien sillileipä, joka kiersi baaripöydässä asiakkaalta toiselle, jotta pystyi ostamaan olutta.

Monen muun tapahtuma-alan yrityksen tavoin koronatilanne on ollut nuorelle teatteriravintolalle katastrofi.

"Avin tultava järkiinsä"

Loppuvuodesta 2018 avatun ILOn tulot olivat viime vuonna vain noin kymmenen prosenttia tuloksellisesti hyvään vuoteen 2019 verrattuna, Hukkanen kertoo.

– Tässä kitkutellaan henkitoreissaan ja yritetään selviytyä keinolla millä hyvänsä näiden täysin epäoikeudenmukaisten rajoitteiden keskellä.

Hukkasella on esittää konkreettinen ehdotus heidän kaltaistensa yritysten tilanteen parantamiseksi. Hän lähettää terveisensä aluehallintoviraston suuntaan.

– Jos avi tulisi järkiinsä ja oikeudenmukaistaisi tapahtuma-alan rajoitteita yhdenmukaisiksi ravintola-alan rajoitteiden kanssa esimerkiksi niin kuin oli syksyllä, että saa ottaa 50 prosenttia kokonaiskapasiteetista. Se mahdollistaisi jo paljon.

Lue myös:

    Uusimmat