MaRan toimitusjohtaja jyrähti: Valtion on korvattava kaikki ravintola-alan kiinteät kulut – "Rahaa ei löydy enää mistään muualta"

0:38
Katso video: MaRan toimitusjohtaja vaatii valtiota korvaamaan ravintola-alan kiinteät kulut – "Valtion oikeudellinen ja moraalinen velvollisuus"

Ravintolarajoitukset kiristyvät leviämisvaiheen alueilla ensi sunnuntaista alkaen. 

Anniskelu päättyy epidemian leviämisvaiheen alueilla jatkossa tuntia aikaisemmin kello 22 ja ravintola pitää sulkea kello 23.

Lisäksi leviämisvaiheen alueilla ulkoterasseille tulee paikkarajoitukset. Tanssiminen ja karaoke ovat kiellettyjä.

Matkailu- ja Ravintolapalveluiden etujärjestön MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo yrittäjien ja työntekijöiden olevan tuoreisiin rajoituksiin valtavan pettyneitä.

– Tämä aiheuttaa jälleen suuria taloudellisia ja henkisiä ongelmia, Lappi sanoo.

Rajoitukset olivat hänen mukaansa odotettavissa, mutta ne hämmästyttävät karuudellaan silti.

Lappi kritisoi valtioneuvoston päätöstä siitä, että se suitsii laillista ravintolatoimintaa, mutta ei puutu mitenkään yksityistilaisuuksiin ja esimerkiksi puistoissa juhlimiseen.

Päätös ei hänen mukaansa poista juhlimista, vaan siirtää sen ravintoloista muualle.

– Meidän mielestä edelleen rokotuksia pitäisi tehostaa ja jokaisen kansalaisen pitäisi muistaa vastuunsa asiakkaana.

Rokotteista kieltäytyvät aiheuttavat päänvaivaa

Lappi kertoo ravintola-alaa piinanneen työvoimapula jo ennen tänään julkistettuja rajoituksia. Työntekijät ovat ylikuormitettuja ja asiakkaat eivät saa haluamansa kaltaista palvelua.

Uusien rajoituksien myötä syksy näyttää synkältä.

– Nyt on taas tummia pilviä yllä. Koronapassi on yksi ratkaisu, mutta se valmistuu parhaimmillaan lokakuussa ja sitä ennen pitäisi pärjätä jollakin.

Hänen mukaansa sairaalapotilaiden määrän seuraaminen on hyvä lähtökohta, mutta rokotteesta ilman lääketieteellistä syytä kieltäytyvät suomalaiset heittävät kapuloita rattaisiin.

Lapin mielestä ei ole hyväksyttävää, että ravintola-alan elinkeinoa rajoitetaan siksi, että osa ei suostu ottamaan rokotetta.

– Jokaisen ihmisen pitäisi kantaa vastuu. Kyseessä ei ole pieni ongelma. Viime viikollahan HUS arvioi, että 70 prosenttia sairaalahoidossa olevista on rokottamattomia, alle 40-vuotiaista kaikki.

Rokottamattomista tulee matkailu- ja ravintola-alojen näkökulmasta näin suuri kysymys.

Valtion tulee korvata kiinteät kulut

Lapin mukaan toinen suuri kysymys on se, miten valtio korvaa joustamattomat kiinteät kulut niin ravintola-alan kuin tapahtuma-alan yrityksille.

Alan yritysten taloustilanne on Lapin mukaan niin heikko, että joustamattomat kiinteät kulut on korvattava hänen mielestään täysimääräisesti.

– Pääomat on syöty, yrittäjät ovat pääomittaneet omia yrityksiään, velkaa on otettu niin paljon kuin sielu sietää ja valtava määrä laskuja on maksamatta.

– Rahaa ei löydy enää mistään muualta. On valtion sekä oikeudellinen että moraalinen velvollisuus korvata nämä kaikki.

Lappi haluaa viestittää nyt ravintolayrityksille ja asiakkaille, että turvaväleistä on pidettävä huolta, omissa ryhmissä on pysyttävä ja hygieniasta on huolehdittava.

– Jos näitä turvatoimia ei noudateta, nämä rajoitukset voivat jatkua vielä pitkään.

Rokottamattomat lapset on päästettävä ravintoloihin

Rokotusten edetessä, Lappia pohdituttaa vielä alle 12-vuotiaat, joita ei toistaiseksi olla aikeissa rokottaa. Rokottamattomien lasten pääsy ravintoloihin on hänen mielestään mahdollistettava.

– Heitä on paljon perheravintoloissa, pikaruokaravintoloissa ja huvipuistoissa. Heidänkin on päästävä näihin paikkoihin ilman rokotusta.

Rokotuspassi olisi hänen mielestään valmisteltava nopeasti. Lisäksi olisi kuitenkin myös huolehdittava, että ne, jotka eivät ole saaneet kahta rokotusta, voisivat päästä ravintoloihin myös yhdellä rokotuksella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja