Niila, 47, menetti kaikki tapahtuma-alan työnsä koronan vuoksi: "Tulevaisuutta on mahdotonta suunnitella – varmasti moni vaihtaa alaa, koska ei ole varaa odottaa"

Tapahtumatuotannoilla vuosikaudet itsensä elättänyt Niila jäi viime keväänä työttömäksi. Epävarma tulevaisuus määrittelee elämää edelleen.

Tapahtuma-ala on kärvistellyt koronarajoitusten puristuksessa jo liki vuoden, ja harva isompi tapahtuma saatiin lopulta järjestettyä viime vuonna.

Sen lisäksi, että koronapandemia riepottelee alan isoja toimijoita: järjestöjä, yrityksiä ja kaupunkeja, se pitää otteessaan myös tuhansia yksittäisiä ihmisiä ja heidän henkilökohtaista elämäänsä. 

Niila Leppänen, 47, on työllistänyt itsensä tapahtumilla jo vuosikausien ajan. Hän on ollut mukana mitä erilaisemmissa tuotannoissa ja työtehtävissä. 

Vielä noin vuosi sitten työtilanne näytti jatkuvan sellaisena kuin aiemmin: työntäyteisenä. Mutta maailma pysähtyi koronaviruspandemian vuoksi. 

Leppäsen mukaan vuosi 2020 oli ”totaalinen katastrofi” koko tapahtuma-alalle. 

– Työt hävis, tapahtumat peruttiin, se on lyhyesti siinä. Hätä on suuri, Leppänen luonnehtii kokonaistilannetta. 

Sata prosenttia töistä katosi hetkessä

Viime keväänä Leppäsen työt loppuivat kuin seinään – siis aivan kaikki, sata prosenttia. 

– Mulla oli kaks isoa projektia, joista molemmat peruttiin ja mut lomautettiin sopimusten loppuun asti. – Jäin työttömäksi ja ansiosidonnaisella piti jatkaa eteenpäin. Tietentin asuntolaina ja kaikennäköiset hankinnat menivät jäihin, Leppänen kertaa viime vuoden shokkikevättä.

Jossain vaiheessa korvaavia töitä löytyi – mutta se oli vain murto-osa entisestä. 

– Aika kärvistelyä. Taloudellinen epävarmuus on lähes kaikilla alan toimijoilla jossain määrin läsnä. 

– En koe, että olen ollut läheskään huonoimmassa tilanteessa. Monella muulla menee paljon huonommin. Ei ole helppoa.

"Tulevaisuutta on aikalailla mahdotonta suunnitella"

Leppänen kuvaa tämänhetkistä arkeaan rauhalliseksi. Kun työt eivät ole täyttämässä kalenteria, aikaa löytyy enemmän lapsille. 

Se lienee ainut positiivinen asia, jonka koronapandemia on saanut aikaan. 

– Tietynlainen joutenolo ahdistaa ja se, että ei pääse elämässä tietyllä tapaa eteenpäin. Kesän loppupuolella Leppänen pohti, miten turvata epävarmaa tulevaisuutta – koronapandemia tuskin on hetkessä taltutettu. 

– Aloitin opiskelun – se on tavallaan sellaista korvaavaa toimintaa. 

– Tulevaisuutta on aikalailla mahdotonta suunnitella, Leppänen sanoo ja hiljenee.

Lähikuukaudet ovat ratkaisevat

Leppäsen mukaan lähikuukaudet ovat ratkaisevia – niin hänen oman elämänsä kuin tapahtuma-alankin suhteen. 

– Jos kaikki menee hyvin, töitä on vaikka kuinka. Jos menee huonosti pandemian suhteen, sitten ei ole töitä. 

Leppänen on saanut pandemian aikanakin työtarjouksia, mutta hän kuvailee niiden olleen epämääräisiä vallitsevan epävarmuuden vuoksi. 

– Allekirjoitan sopimuksen suhteellisen pitkästä projektista, mikä toki edellyttää sitä, että pandemia saadaan kuriin. 

Millaisia sopimuksia alalla voidaan ylipäätään allekirjoittaa tällaisessa epävarmassa tilanteessa? Katso yllä olevalta videolta tapahtumatuottaja Niila Leppäsen näkemys!

Riittääkö tekijöitä tapahtuma-alalle?

Moni tapahtuma-alalla itsensä elättänyt on viime keväästä lähtien joutunut hakeutumaan muihin töihin – ottamaan siis vastaan töitä sieltä, missä niitä sattuu löytymään. 

Leppäsen mukaan on ihan aiheellista pohtia, kuinka moni tapahtuma-alalta muihin töihin siirtynyt haluaa enää palata takaisin tapahtumatuotantojen pariin. 

– Tuo on ihan aiheellinen huoli – tietynlainen aivovuoto alalta, esimerkiksi elokuva- ja tv-puolelle – tiedän paljon ihmisiä, jotka ovat sinne siirtyneet, koska siellä on ollut töitä.

– Moni opiskelee, ja varmasti moni vaihtaa alaa, koska ei ole yksinkertaisesti varaa odottaa, mitä tapahtuu, Leppänen toteaa. 

Tapahtumajärjestäjät odottavat ensi kesää jännittäen - peruutustukea kaivataan 2:09
MTV kysyi 10 Suomen suurimmalta tapahtumalta, millaisissa tunnelmissa tulevaa festarikesää odotetaan – katso video!

Lue myös:

    Uusimmat