Mainos

Rattijuopoille kehitellään valvontaa

Suomessa ei ole EU-direktiivin edellyttämää rattijuoppojen hoitoonohjaussysteemiä.

Suomessa on ollut voimassa jo yli vuoden EU:n ajokorttidirektiivi, joka ei salli ajoluvan myöntämistä tai uudistamista päihderiippuvaisille. Meillä ei ole kuitenkaan järjestelmää, jolla direktiiviä voisi noudattaa. Noudattaminen vaatisikin jopa 15 000 ihmisen vuosittaista kontrollisysteemiä, jota ollaan vasta suunnittelemassa.

Noin 20 000 kuljettajaa jää vuosittain kiinni liikennejuopumuksesta ja näistä kaksi kolmasosaa on alkoholisteja tai päihderiippuvaisia. Näin ollen 10 000-15 000 henkeä pitäisi määrätä joka vuosi Ruotsin tai Saksan mallin mukaiseen kontrolliin, jossa törkeään tai toistuvaan rattijuopumukseen syyllistynyt joutuu kuukausien mittaiseen lääkärin tarkkailuun ja laboratoriokokeisiin.

Tätänykyä kontrolliin joutuminen on aivan sattumanvaraista.
- Tällä hetkellä on niin, että poliisin on pakko antaa kortti takaisin ajokiellon päättyessä. Terveydentilatarkastusta ei siis tarvita, valittelee ylilääkäri Aulikki Wallin.

Ongelmana Wallin näkee sen, että sopassa on monta keittäjää: Liikenneministeriössä on lainsäädäntö, lupahallinto on sisäministeriön alaisella poliisilla. Terveydenhuolto sitten yrittää soveltaa säädöksiä niin hyvin kuin osaa.
(MTV3/Kari Hippi)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.