Raskausaikana saadusta koronasta paljastui uusi riski – vaarassa myös oireettomat

Raskauden aikana koronavirustartunnan saaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua pre-eklampsiaan, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys havaitaan myös vähäoireisilla potilailla.

OIKAISU 11.1.2021 klo 15.05: raskauden aikana koronavirustartunnan saaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua pre-eklampsiaan, eivät raskausdiabetekseen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. 

Tulokset julkaistiin American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä, ja niiden perusteella pre-eklampsian eli ns. raskausmyrkytyksen riski on noin 60 prosenttia suurempi, jos nainen sairastuu koronavirusinfektioon raskauden aikana. Koronavirusinfektio liittyy myös vakavampiin pre-eklampsiaoireisiin.

Tutkijat tarkastelivat lisäksi koronavirusinfektion oireiden yhteyttä pre-eklampsiaan. Sairastumisriski oli suurempi naisilla, joiden koronavirusinfektio aiheutti selvät koronainfektion oireet, mutta myös oireettomat koronapotilaat olivat suurentuneessa sairastumisvaarassa.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat kehottavat lääkäreitä huomioimaan ne hoitaessaan raskaana olevia koronapotilaita.

Tulokset perustuvat 28 tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat lähes 800 000 raskaana olevan naisen terveystiedoista. Naisista 16 000 sairastui koronavirusinfektioon raskauden aikana.

Pre-eklampsia todetaan Suomessa vuosittain noin 1 800 naisella. Se voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapenpuutetta ja jopa sikiökuolemia.

Voiko koronarokote saada aikaan kuukautishäiriön? Lääkäri vastaa 3:19
Miksi koronarokote voi vaikuttaa kuukautisiin? Katso lääkärin haastattelu syyskuulta 2021.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat