Raskaana olevien koronapotilaiden määrässä nousua HUS-alueella, osa tehohoidossakin – ylilääkäri: "Uskon, ettei se ole sattumaa"

Helsingin koronatartunnoissa raju nousu – mikä tähän on johtanut? 11:21
Katso myös: Helsingin koronatartunnoissa on tapahtunut raju nousu – mistä tämä johtuu?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on ollut viimeisen viikon aikana hoidossa samanaikaisesti yksittäisiä raskaana olevia tai synnyttäneitä koronaviruspotilaita. 

HUSin ylilääkäri, synnytysten ja päivystystoiminnan linjan johtaja Aydin Tekayn mukaan yksittäisiä raskaana olevia tai synnyttäneitä koronaviruspotilaita on ollut nyt osastohoidon lisäksi myös tehohoidossa. Hän ei kuitenkaan voi kertoa potilaiden tarkkoja määriä tietosuojan vuoksi.

– Teholla hoidettavana olevista potilaista erittäin pieni osa on raskaana olevia tai jo synnyttäneitä. Puhutaan alle viidestä prosentista.

Kokonaisuudessaan epidemian aikana HUSissa on hoidettu joitakin kymmeniä raskaana olevia koronapotilaita. Potilaiden määrissä on kuitenkin tapahtunut muutosta viime keväästä.

– Ensimmäisen aallon aikana samanaikaisesti hoidettavia oli enimmillään yksi tai kaksi, nyt heitä on vähän enemmän.

Viruksen painopiste on siirtynyt yleisesti nuorempiin ikäluokkiin ja luonnollisesti tähän ryhmään kuuluvat raskaana olevat henkilöt. Tekayn mukaan viime päivien koronarypäs raskaana olevien joukossa voisi olla myös sattumaa.

– Oma mutuni kuitenkin on, että se ei ole sattumaa. Uskon, että tämän tai ensi viikon kuluessa tilanne tiedetään tarkemmin ja nähdään mihin suuntaan se menee. 

Raskaana olevilla suurempi riski osastohoitoon

Ylilääkärin mukaan raskaana olevilla on suurempi riski joutua osastohoitoon kuin myös tehohoitoon. Yksi selittävä tekijä on myös se, että raskaana olevan oireisiin suhtaudutaan herkemmin.

Tekayn mukaan tauti käyttäytyy raskaana oleville samalla tavalla kuin muillakin: valtaosa sairastaa sen kotona vähäoireisena. Myöskään raskaana olevien kohdalla tehohoito ei poikkea muiden teholla olevien potilaiden hoidosta.

Ylilääkäri kertoo potilaiden olevan huolissaan itsestään ja lapsestaan. Hän myöntää, että keisarinleikkausosuus on potilailla kaksinkertainen ja aina ei ole mahdollisuutta seurata pitkään, miten tilanteen kanssa toimitaan. Hoitoa vaikeuttavat myös iso vatsa ja laajentunut kohtu. 

– Olemme kuitenkin oppineet seuraamaan tilannetta turvallisesti.  

Huoli sairastetun koronan näkymisestä lapsella on turha, sillä Tekayn mukaan maailmalla ei ole havaittu sikiöseurauksia koronaan liittyen.

– Myöskään me emme ole havainneet tällaista tai yhtäkään vastasyntyneen tautia. Tilanteesta ei pidä olla huolissaan. 

Valmiutta nostettu

Tekay kertoo Naistenklinikan varautuneen hoitoa tarvitsevien potilaiden määrien lisääntymiseen, jotta yllätyksiltä vältyttäisiin.

– Olemme järjestäneet Naistenklinikkaan nyt kolme kohorttisairaansijaa. Tarpeen lisääntyessä pystytään tämä luku nostamaan päivän parin kuluessa ensin 13:een ja sen jälkeen peräti 26:een. Yhteistyötä sidosryhmien kanssa on lisätty ja henkilökuntaa on sparrattu.

Ylilääkärin mukaan myös suojavarusteita on riittävästi ja logistiikka on kunnossa.  

– Olemme pärjänneet todella hyvin, ei ole syytä paniikkiin.

Hän muistuttaa kaikkia yleisistä perussäännöistä.

– Turvavälit, käsihygienia ja kaikkien turhien matkojen välttäminen on edelleen hyvin toimiva systeemi. Mitään muuta ei tarvitse.

Tekay kuuluttaa erityisen varovaisuuden perään, jos raskaana oleva henkilö kuuluu johonkin toiseen riskiryhmään raskauden lisäksi.

– Ongelmana on, että ihmiset ovat erittäin väsyneitä ja he eivät enää välitä. Nyt olisi aika skarpata.

Lue myös:

    Uusimmat