Koronatartunnat pomppasivat uuteen ennätykseen ja Husin toimintaa uhkaa nyt myös hoitajapula: "Tehohoitajia ei saa tällä hetkellä rahallakaan"

Katso videolta: Tältä näyttää HUS:n kiireinen arki 1:20
Katso videolta: Tältä näyttää HUS:n kiireinen arki

Suomessa raportoitiin eilen ennätykselliset 797 koronavirustartuntaa, joista suurin osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaalahoidon kapasiteetti on jo nyt äärirajoilla, ja tarve kasvanee tulevina viikkoina.

Suuriin tartuntalukuihin on HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan kaksi syytä. Ensimmäisenä se, että keskiviikkona yleensäkin raportoidaan enemmän tapauksia, koska viikonlopun lukuja päivittyy yhä joukkoon.

– Mutta kyllä toinen selkeä syy on se, että nyt mennään aika voimakasta vauhtia tapausmäärissä ylöspäin, etenkin täällä pääkaupunkiseudulla, Järvinen toteaa.

Järvisen mukaan pääkaupunkiseudulla herkemmin leviävien virusmuunnosten osuus on jo 70–80 prosenttia, ja muuallakin Suomessa osuus kasvaa.

– Joten kaikista näistä uusista tartunnoista yli puolet varmasti [on virusmuunnoksia].

Sairaalahoidon tarve kasvaa

– Vuodeosastoillahan meillä aletaan olla HUS:in sairaaloissa siinä lukemissa, missä oltiin viime kevään pahimpina viikkoina, Järvinen sanoo.

Tehohoidon tarve kasvaa viiveellä, koska sinne yleensä päädytään osastojakson jälkeen.

– Kyllä sairaalahoidon tarpeessa tullaan menemään ylöspäin varmaan koko maaliskuu.

Tartunnoissa yhä ovat yliedustettuna 25–34-vuotiaat, mutta Järvisen mukaan nyt 40–60-vuotiaiden tartunnat ovat huolestuttavasti alkaneet nousta.

Se tarkoittaa sitä, että parin viikon päästä myös sairaalahoidon tarve kasvanee yhä. Yli 40-vuotiailla riski vakavavammasta sairaudesta on jo huomattavasti nuoria korkeampi.

Mutta kun tartuntoja on paljon alle 40-vuotiaiden keskuudessa, myös sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä kasvaa niissä ikäryhmissä. Järvisen mukaan 20–40-vuotiaita on ollut sairaalassa tällä hetkellä suunnilleen saman verran.

– Sellaisia harvinaisempiakin tapauksia, joissa he joutuvat sairaala- tai jopa tehohoitoon, alkaa löytymään, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan myös viruksen brittimuunnos lisää sairaalahoidon tarvetta, koska brittitutkimusten mukaan se aiheuttaa ärhäkämmin vakavampaa tautimuotoa.

Henkilökunta on pullonkaula

Koronasairaiden määrän kasvun lisäksi HUS:issa huolestuttaa kasvavassa määrin hoitohenkilökunnan riittävyys.

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo MTV Uutisille, että hoitajia on siirtynyt jo kuukausien ajan uusiin tehtäviin sekä Husin sisällä että pois sairaanhoitopiirin palveluksesta.

Hoitajia on siirtynyt muun muassa näytteenottoon, tekemään rokotuksia, jäljittämään tartuntoja sekä esimerkiksi yksityisten terveysyritysten palvelukseen.

– Emme voi pitää kaikkia vuodepaikkoja ja muita toimintoja auki samalla tavalla kuin normaalissa tilanteessa. Tehohoitopaikkojen ja koronapotilaiden vuodepaikkojen lisääminen on käynyt vaikeammaksi.

Johtajaylilääkäri pitää epätodennäköisenä, että merkittävää henkilökuntaa saataisi Husiin muistakaan sairaanhoitopiireistä. Sairaalat ovat muuallakin täynnä potilaita ja koronavirusta esiintyy eri puolilla maata.

– Haaste on, ettei tehohoitajia saa tällä hetkellä rahallakaan. Täytyy keskittyä pitämään täläl hetkellä meillä oleva henkilöstö Husin palveluksessa.

Mäkijärvi muistuttaa myös, että koronapotilaiden hoitopaikkojen lisääminen tarkoittaa muun, kiireettömämmän hoidon siirtämistä. Muun muassa leikkauksia saatetaan joutua siirtämään.

Lue myös:

    Uusimmat